A cseh kormány támogatja az azonos neműek házasságának legalizálását

külföld
2018 június 22., 15:48
comments 126

A pénteki bejelentéssel Csehország lehet az első posztszocialista ország, ahol törvényileg engedélyezik azonos nemű párok házasságát. 

Az országban 2006 óta lehetséges az azonos nemű pároknak, hogy regisztrált élettársi kapcsolatra lépjenek. A házasságot is lehetővé tevő törvényjavaslatot 46 képviselő állította össze többpárti munkaként, és érvelésük szerint a meleg párokat is megilleti, hogy házasodjanak. 

A törvényjavaslatnak persze voltak ellenzői is: 37 képviselő adott be egy javaslatot, ami kimondaná, hogy házasság csak férfi és nő között köttethet, és ezt az alkotmány is garantálhatná. 

photo_camera Pride Prágában Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

A házasságot lehetővé tevő törvényhez egyszerű többség is elég a parlamentben, ellenben az alkotmánymódosításhoz a 200 képviselő közül minimum 120 szavazatára lenne szükség. 

Az elmúlt években egyre több nyugat-európai országban engedélyezték az azonos neműek házasságát, és ha Németország keleti részét nem számítjuk, akkor Csehország lehet az első egykori kommunista állam, ahol ez törvényire erőre emelkedik. Szemben a szomszédos Szlovákiával vagy Lengyelországgal, a cseh társadalom az egyik leginkább szekuláris társadalom a régióban, és a katolikus szervezetnek viszonylag kis súlya van a társadalmi vitákban.

Egy májusi közvélemény-kutatás szerint az emberek 50 százaléka támogatja a házasság engedélyezését, míg 74 százalékuk elfogadja a jelenleg érvényes élettársi lehetőséget is. 

Pénteken a miniszterelnök, Andrej Babis jelentette be, hogy a kormány a házasságot legalizáló törvényjavaslatot fogja támogatni. Ugyanakkor az még kérdéses, hogy mikor kerül sor a szavazásra, mivel a tavaly októberi választások óta kisebbségi kormány vezeti az országot, és nem sikerült stabil kormányzó keretet kialakítani a parlamentben, jelenleg is zajlanak újabb koalíciós tárgyalások. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt