Mexikó esélyesként is győzni tudott a súlytalan Dél-Korea ellen, és szinte biztosan ott lesz a nyolcaddöntőben

Fotó: Fatih Aktas/Anadolu Agency
június 23., 17:00
KOR
1
2
MEX
Gól:
Vela (26'), Javier Hernandez (66'), Szon Hung-Min (90+1')
Sárga lap:
Kim Jong-Gvun (58'), Li Jong (63'), Li Szung-Vu (71'), Jung Vo-Dzsung (80')
Piros lap:

Mindent elmond a mexikói futballázról, hogy a németek verése után a Dél-Korea elleni második csoportmeccset már első pillanattól ollézással kísérte a több tízezresre duzzadt szurkolótábor a rosztovi arénában. Semmi meglepő nem volt abban, hogy a mexikóiak nem változtattak a világbajnok ellen győztes csapaton és hogy nagy önbizalommal mentek neki az ázsiaiaknak. Dél-Korea közben a svédek elleni nagyon gyermeteg (kapuralövéstől mentes) vereség után az életéért kellett küzdjön szombat délután. 

Dél-Korea kezdett bátrabban, a 13. percben övék volt az első helyzet: Kim cselezett le szépen az alapvonalig, beadása után Li érkezett a hosszú oldalton és kapásból lőtt volna, de végül a láb és labda közé önfeláldozóan bevetődő Lozanót találta csak telibe.  

Fotó: JOE KLAMAR/AFP

Fokozatosan átvette az irányítást Mexikó, de nem voltak igazán élesek, ellentétben a koreai kontrákkal: a 22. percben Szon ugrott ki teljesen üresen a védők között, de kisodródott, kétszer egymás után a blokkba lőtt, végül harmadjára mentettek a védők. A szögletből Ki fejelt kapura, Ochoa fölé tolta a labdát. Ez volt az első kapura tartó koreai labda a vébén. 

Egy perccel később váratlanul vezetést szerzett Mexikó: Kim hibája után Layún adhatott be, Lozanónak hosszú lett a beívelés, viszont Guardado begyűjtötte a labdát, a bal szélről próbált beadni, de az elcsúszó Jang karjában elakadt a labda, és a játékvezető tizenegyest ítélt. Carlos Vela nagyon lazán a kapu baloldalába emelte a labdát. 

A góltól vérszemet kapott Mexikó: egy perccel a középkezdés után Vela szabadon tört be a 16-oson belülre, a visszagurítását Herrera lőtt kapura, Cso ujjheggyel tolta fölé. 

Aztán Dél-Korea lassan eszmélt: a 30. percben Szon harcolt ki szabadrúgást és 25-ről kevéssel a léc fölé lőtt. Továbbra is inkább Mexikó birtokolta a labdát, de a helyzetek a másik kapu előtt adódtak: a 39. percben megint Szon ugrott ki és Ochoának kellett kipaskolnia előle a labdát. A 43. percben a vébé egyik legveszélyesebb balszélsője, Lozano szedte darabokra a koreai védelem jobb oldalát, aztán tüzelt, de kapu fölé. Egy percre rá Szon lőtt 18-ról, de megint blokkolt a mexikói védelem. 

A második félidőt Mexikó kezdte jobban: már nem csak uralták a meccset, de helyzeteik is nekik voltak: előbb Chicharito lőtt 20-ról fölé, az 59. percben Guardado lövését védte épphogycsak Cso, egy percre rá Lozano lépett ki, de végül nem vette át elég jól, és egy védő menteni tudott. A koreai oldalon egyedül Szonban látszott valamennyi veszély: egy lövését csak egy bevetődő védő tudta hárítani a 62. percben, de egyértelműen Mexikó tűnt veszélyesebbnek. 

Aztán ezt sikerült is gólra váltani: a 66. percben saját térfelén szerzett labdát Herrera (nem éppen szabályosan), passzából egyből Lozanó lépett ki a félpályán, ő rávezette a labdát a védőkre, lekészítette Chicharitónak, aki meghúzta a cselt befelé, és beterelte a labdát a kapuba.

Korea teljesen elkedveltenedett, így jött a menetrendszerű rugdosódás: a félidő közepén ötpercenként villant a sárga az ázsiaiaknál. 

A 75. percben aztán a csereként beállt Rafael Marquez adott el egy labdát saját kapuja előtt, de hiába az üres kapu, a koreaiaknak ezt is sikerült elszerencsétlenkedniük.

Chicarito és Vela örömeFotó: Fatih Aktas/Anadolu Agency

Szonnak volt még egy-két ígéretes megindulása, de az egész koreai csapat teljesen súlytalannak bizonyult, és lényegében csak a rugdosódással mutatták meg, hogy egyáltalán pályán vannak. A 93. percben a semmiből aztán Szon ballal nagyon szép gólt tekert 18-ról Ochoa jobb keze mellé és szépített, de egyenlíteni már nem jutott sem idő, sem erő.

Az F-csoport utolsó fordulójában Németországgal találkozó Dél-Korea ezzel szinte biztosan kiesett, Mexikó pedig gyakorlatilag továbbment a 16 közé. Este német-svéd csata következik, erősen ajánlott.  

Átok ül Dél-Koreán, a 2002-es hazai rendezésű vébé és elődöntő óta valamiért képtelenek túljutni a csoportkörön, és megint búcsúznak a legjobbaktól. 

F csoport M Gy D V G+ G- GK P
1. Svédország 3 2 0 1 5 2 3 6
2. Mexikó 3 2 0 1 3 4 -1 6
3. Dél-Korea 3 1 0 2 3 3 0 3
4. Németország 3 1 0 2 2 4 -2 3

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.