Harminc embert vettek őrizetbe Etiópiában, miután valaki gránátot robbantott egy politikai nagygyűlésen

Harminc embert vettek őrizetbe vasárnapig az előző nap történt addisz-abebai robbantással összefüggésben, amely miatt 154 ember megsebesült, és ketten meghaltak - közölte Zeinu Dzsemal, az etióp szövetségi rendőrség vezetője.

Dzsemal az állami médiának nyilatkozva elmondta: "az őrizetbe vett gyanúsítottak száma a Meszkel téri támadással összefüggésben elérte a harmincat". További részleteket azonban nem közölt.

A biztonsági erők közbeavatkoznak, miután egy robbanás többeket megölt a Meskel térenFotó: YONAS TADESE/AFP

A szombat délelőtti robbanás az etióp fővárosban pillanatokkal az után következett be, hogy Abij Ahmed miniszterelnök befejezte beszédét támogatóinak nagygyűlésén, amelyre olyan sokan érkeztek, hogy arra évek óta nem volt példa a kelet-afrikai országban. A kormányfőt testőrei azonnal kimenekítették. Egy szervező arról beszélt, hogy egyértelműen a miniszterelnök volt a célpont, egy ismeretlen támadó gránátot akart hajítani a színpadra, de a tömeg megakadályozta.

Áprilisi hivatalba lépése óta Abij Ahmed bejelentette, hogy szabadon engednek több tízezer embert, akit politikai okokból börtönöztek be, megnyitotta az ország állami szektorát a külföldi befektetések előtt, valamint bejelentette, hogy feltétel nélkül elfogadja a békemegállapodást a sokak által Etiópia ősellenségének tekintett Eritreával.

Abiy AhmedFotó: Minasse Wondimu Hailu/Anadolu Agency

Ez utóbbi bejelentését sokan megütközéssel fogadták, főleg a két ország határvidékén, és a kormánykoalícióban részt vevő Tigraji Népi Felszabadítási Front nevű párt is sérelmezte, hogy a miniszterelnök anélkül jelentette be a béke elfogadását, hogy a koalíciós pártok erről egyeztettek volna. (MTI)

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.