Nem más, mint az a Tarlós István áll az Air Race 90 százalékos kedvezménye mögött, aki most úgy tesz, mintha rákényszerítették volna

publicisztika
2018 június 25., 10:11

Rémes helyzetbe került Tarlós István. A tapasztalt, a nagy konfliktusokat jellemzően a színfalak mögött elintéző főpolgármesternek egy olyan rafinált politikai ellenféllel kell megküzdenie a legnagyobb nyilvánosság előtt, aki dörzsölt, rutinos, nem fél beszólni és csípős-vicces megjegyzéseivel mindig a másik leggyengébb pontján támad. Ez az ellenfél saját maga.

Amióta június elején a maga menetrendszerű módján megint téma lett, hogy a Red Bull Air Race miatt mennyi idegesítő útlezárás lesz - 3 hét Budapest egyik legfontosabb autóközlekedési útvonalán, az alsó rakparton - és hogy a cég lényegében ingyen kap meg hatalmas területeket a Belvárosban és Bel-Budán, Tarlós István olyan kommunikációs üzemmódba kapcsolt, amit “Kádár rendes ember volt, csak megvezették a tanácsadói” néven ismer a szakirodalom. A főpolgámester a téma felmerülése utáni első napokban ügyesen kerülte el, hogy nyíltan véleményt kelljen nyilvánítania magáról a versenyről: amikor megkérdezték, azonnal arról kezdett beszélni, hogy

  • nem is tudott a Főváros tulajdonosi bizottságának a döntéséről (ugyanis ez a testület döntött a területfoglalási díj mértékéről, vagyis a 90 százalékos kedvezményről)
  • annyira nem tudott a bizottság döntéséről, hogy az útlezárások időtartamát is csak utólag tudta meg és az nem is tetszik neki.
  • a jövőben érdemes lenne a közgyűlés elé bevinni az ilyen kérdéseket és nem bizottsági hatáskörben dönteni ezekről.

Vagyis ügyes festőként pár vonással megalkotta a “józan főpolgármester vs túlbuzgó, esetleg kicsit gyanús bizottság” képét. Már hetekkel ezelőtt.

Ilyen hangulati előkészítés után robbant ma a kommunikációs bomba:

Tarlós váratlanul bocsánatot kért a budapestiektől a repülők zaja és a dugók miatt és nyilvánosan megesküdött, hogy amíg ő a főpolgámester, a belvárosban ebben a formában nem lesz több Air Race. De még akkor is, amikor arról beszélt, hogy neki kell vállalnia a politikai felelősséget mindenért, ami a főpolgármestersége alatt Budapesten történik, hozzátette azt, hogy

  • a jövőben magához fogja vonni a kérdést
  • bár az illetékes bizottság jogszerűen adta ki az engedélyt, arról ő maga is csak utólag értesült.

Vagyis még a bocsánatkérés pillanataiban is arról van szó, hogy volt Tarlós és volt ez a bizottság.

Csakhogy ez a valóság meglehetősen szabad, mondhatni liberális értelmezése.

Tarlós összes felsorolt megnyilatkozása azt sugallta, minta ez a bizonyos tulajdonosi bizottság a saját hatáskörében, a saját akaratából hozott volna olyan döntést, amilyent. De nem kell félni, mert a dolog kezelve lesz és Tarlós innentől magához vonja a döntést. Ez az a bizonyos “a jóindulatú Kádár vs a szemét tanácsadói”-helyzet. Csakhogy ez a bizottság egyáltalán nem a saját kútfőjéből hozott ilyen döntést. Hanem azért szavazták meg a Red Bull mentesítését a területfoglalási díj 90 százaléka alól, mert fegyelmezett politikusokként rábólintottak Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes ilyen értelmű előterjesztésére.

Igen, jól érted: azt a döntést, amiről Tarlós sorozatban állítja, hogy lövése sem volt róla, utólag tudta meg és igazából nem is tetszik neki, Tarlós saját helyettese javasolta. Amire a bizottság természetesen rá is bólintott.

Az pedig, hogy Tarlós úgy általában ne tudott volna a Red Bull 90 százalékos kedvezményéről, képtelenség: a versenynek 14 éve van budapesti futama, amihez a Demszky-féle városvezetés közismert módon ingyen adta a közterületet, az utódok pedig köztudomásúlag azon a jelképes áron, amennyiért a nagy kulturális rendezvényeknek szokták.

Ismerve Tarlós István határozott városvezetési stílusát, eléggé életszerűtlen, hogy a fideszes helyettese a háta mögött, vagy akár csak a tudta nélkül terjesztett volna be egy ilyen érzékeny, a nagyközönséget garantáltan érdeklő javaslatot a természetesen fideszes politikusok által dominált bizottság elé. Itt két lehetőség van.

  1. Tarlós már nem a régi, a gyeplő kiesett a kezéből, fingja sincs arról, hogy a saját helyettese milyen döntéseket szavaztat meg kulcsbizottságokban.
  2. Tarlós pontosan tudott az indítványról és egészen biztosan nem ellenezte a tartalmát, különben szólt volna a helyettesének, de a népi felhördülést látva nevetve tolja rá az ügyet a lojális szavazógépként működő bizottságra.

Jobbnál jobb lehetőségek!

Végül egy kérdés marad: mi derült ki ebből az egészből? 

Hát annyi, hogy Tarlós István eszerint egészen biztosan el fog indulni a 2019-es főpolgármester-választáson.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.