Rubens nácik elől Dél-Afrikába menekített elfeledett remekműve került elő

Évtizedeken át senki nem figyelt fel egy idős férfit ábrázoló portréra, ami Johannesburg egy családi házának falán függött. Pedig mint a közelmúltban kiderült, a festmény a flamand festőóriás, Peter Paul Rubens munkája. 

A XVII. század egyik legjelentősebb művészének festményét jelenlegi ismereteink szerint Rubens halála után 100 évvel, 1740-ben értékesítették, azóta pedig igazán kalandos sorsa volt. A festmény a feltételezések szerint 1598 és 1609 között készült, és nem tudni, kit ábrázol.

Az idős emberről készült portré 1925-ben egy német zsidó orvos tulajdonában volt. Szerencséje volt, a nácik hatalomra kerülése után egy páciense előre figyelmeztette, hogy milyen veszélyek leselkednek rá, így időben el tudott menekülni az országból. A nem megnevezett műgyűjtő orvos így a műtárgyakat páciensei gondjaira bízta, ő pedig Dél-Afrikába menekült. 

A festmény később utazott utána Johannesburgba, ahol az orvos aztán élete végéig praktizált, a Rubens pedig ott lógott a falán. 

A festmény holléte sokáig nem is volt ismert, mígnem tavaly a férfi családja megkereste a Stephan Welz & Co aukciós házat, hogy eladnák a festményt. A licit jelenleg is zajlik, június végéig várják az ajánlatokat. Az előzetes becslések szerint Rubens alkotása 5-8 millió dél-afrikai rand, azaz 100-165 millió forint között kelhet majd el.

Jó hír a Rubens-rajongóknak, hogy a Szépművészeti Múzeumban a tervek szerint 2019 őszén Rubens, Van Dyck és a flamand barokk mestereinek munkáiból nyílik nagyszabású tárlat, amelyre csak Rubenstől legalább húsz főmű érkezik. (Quartz)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.