Rubens nácik elől Dél-Afrikába menekített elfeledett remekműve került elő

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Évtizedeken át senki nem figyelt fel egy idős férfit ábrázoló portréra, ami Johannesburg egy családi házának falán függött. Pedig mint a közelmúltban kiderült, a festmény a flamand festőóriás, Peter Paul Rubens munkája. 

A XVII. század egyik legjelentősebb művészének festményét jelenlegi ismereteink szerint Rubens halála után 100 évvel, 1740-ben értékesítették, azóta pedig igazán kalandos sorsa volt. A festmény a feltételezések szerint 1598 és 1609 között készült, és nem tudni, kit ábrázol.

Az idős emberről készült portré 1925-ben egy német zsidó orvos tulajdonában volt. Szerencséje volt, a nácik hatalomra kerülése után egy páciense előre figyelmeztette, hogy milyen veszélyek leselkednek rá, így időben el tudott menekülni az országból. A nem megnevezett műgyűjtő orvos így a műtárgyakat páciensei gondjaira bízta, ő pedig Dél-Afrikába menekült. 

A festmény később utazott utána Johannesburgba, ahol az orvos aztán élete végéig praktizált, a Rubens pedig ott lógott a falán. 

A festmény holléte sokáig nem is volt ismert, mígnem tavaly a férfi családja megkereste a Stephan Welz & Co aukciós házat, hogy eladnák a festményt. A licit jelenleg is zajlik, június végéig várják az ajánlatokat. Az előzetes becslések szerint Rubens alkotása 5-8 millió dél-afrikai rand, azaz 100-165 millió forint között kelhet majd el.

Jó hír a Rubens-rajongóknak, hogy a Szépművészeti Múzeumban a tervek szerint 2019 őszén Rubens, Van Dyck és a flamand barokk mestereinek munkáiból nyílik nagyszabású tárlat, amelyre csak Rubenstől legalább húsz főmű érkezik. (Quartz)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.