Ha hiszik, ha nem, úgy néz ki, hogy mégse lesz drogmentes az ország két éven belül

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Kedden mutatták be a magyar kábítószerügy területén dolgozó szakemberek tanulmányukat, melyben a Nemzeti Drogellenes Stratégia (NDS) eddigi eredményeit értékelik.

Eredményeket mondtam? Bocsánat, ez a szófordulat félreértésekre adhat okot. Eredmények ugyanis a szó pozitív értelmében nincsenek. A területen dolgozó szakértők, állami szerveknél dolgozók és civilek fókuszcsoportos megkérdezésével készült értékelésük szerint szinte minden terület stagnál, ha éppen nem romlik.

Romlás pont a két legfontosabb kategóriában érzékelhető:

  • az elmúlt években sikerült csaknem felszámolni a prevenciót.

Míg régebben több mint harminc drogprevenciós program működött az országban, most már csak nyolc szervezet foglalkozhat ilyesmivel. 

  • A prevenció szétverése hatással van a kezelésekre is. 

Régebben a megelőzéssel, ártalomcsökkentéssel foglalkozó programok referálták a fogyasztókat a kezelésekre. Ezek megszűnésével már nincs, aki terelgesse őket, és még a szakemberek se tudják mindig, hogy melyik felépülési program létezik még, melyik szünetel vagy szűnt meg teljesen.

A kábítószerek hozzáférhetőségét se sikerült csökkenteni a szigorúbb hatósági fellépéssel. "Összességében elmondható, hogy a stratégia félidejében alig valósult meg valami a kitűzött célok közül, a forrás továbbra is kevés, a szakemberek érzik a stigmatizációt és a kommunikáció hiányát. Ráadásul az NDS többnyire elérhetetlen és irreális célokat tűzött ki maga elé, mint hogy 2020-ra drogmentessé teszik az országot" - foglalták össze lesújtó kritikájukat a szerzők. (Via Magyar Narancs)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.