Mivé lett a világ: a pénzügyi gondokkal küzdő jakuzák már kénytelenek görögdinnyét lopni a megélhetésért

bűnügy
2018 június 27., 04:43
comments 90

Nehéz idők járnak a jakuzákra a bűnszervezeteket célzó törvények és rendeletek egyre keményebb hatósági betartatása miatt: amióta a statisztikát vezetik, a japán maffiatagok száma először zuhant 20 ezer fő alá – írja a Japan Today.

A helyzetük annyira aggasztó, hogy egy hónapja a japán köztévé már egy „Elszegényített bandák” című riportban számolt be róluk. Ebben egy bandatag elmondta, hogy a pénzügyi problémáik miatt a jakuzák elkezdtek összeállni kisstílű bandákkal, de ez is csak olyan nagyvárosokban működik, mint Tokió vagy Oszaka, vidéken még erre sem számíthatnak.

Így eshetett meg, hogy egy jakuza, aki korábban építkezéseket és fesztiválok ételellátását felügyelte, most három éve elkezdett tinédzserekkel beszökni kevéssé őrzött mezőgazdasági telepekre, hogy görögdinnyét lopjanak. De ha a szúnyogokkal küzdve el is tudtak lopni százat a nagy, nehéz dinnyékből, azért is csak 300 ezer jent (kb. 760 ezer forintot) kaptak. Tavaly aztán a gazdák elkapták őket, és sokkolta őket, amikor meglátták rajta a jakuzatetoválásokat, ő pedig szégyellte magát, így nem árulta el, melyik bandától van – végül megígértették vele, hogy többé nem tört be, és két dinnyével útjára engedték.

photo_camera Illusztráció: Behrouz Mehri/AFP

A jakuzák egyébként egyéb, legális bevételi forrást is találtak: szuvenírként árulják az értéktárgyaikat az egykor szebb napokat látott bűnszervezet rajongóinak. (Japan Today)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.