Öt nap várakozás után Máltán köthetett ki a Lifeline mentőhajó

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Sem Spanyolország, sem Olaszország, sem Málta nem engedélyezte a kikötését a Mission Life német civil szervezet Lifeline nevű mentőhajójának, fedélzetén 230 a Földközi-tengerből kimentett migránssal és 17 fős legénységgel. A hajó nemzetközi vízeken várakozott öt napig, mire Joseph Muscat máltai miniszterelnök szerdán közölte:

kiköthetnek Valettában, de a legénység ellen eljárást indítanak, a kimentettekkel szemben pedig menedék eljárást folytatnak le. Ha valakiről kiderül, hogy csak gazdasági okok miatt indult útnak, visszaküldik Líbiába.

A valettai kormányszóvivő szerint a kikötőben rendőrök és orvosok fogadták, négy embert, köztük három újszülöttet azonnal kórházba kellett szállítani. 

Fotó: MATTHEW MIRABELLI/AFP
Fotó: MATTHEW MIRABELLI/AFP
Fotó: MATTHEW MIRABELLI/AFP

A BBC szerint eddig hét ország jelezte Máltának, hogy kész átvenni a Lifelineról menekülteket: Írország, Olaszország, Luxemburg, Portugália, Franciaország, Belgium és Hollandia .

Joseph Muscat kormányfő sajtótájékoztatóján bejelentette: lefoglalják a Lifeline nevű hajót, mert hazudtak annak regisztrációjáról, illetve rendszeren megsértették a hajózás szabályait. Ruben Neugebauer, a Mission Lifeline szóvivője válaszul kijelentette: nem követtek el szabálytalanságot, a valettai kormány beáll azok mögé az európai országok alkotta sorba, amik

kriminalizálni akarják a civilszervezetek tevékenységét.

(MTI/BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.