21 munkatársát mérgezhette halálra egy német csőkötőgyár munkása

bűnügy
2018 június 28., 05:53
Az ARI Armaturen Schloß Holte-Stukenbrock-i gyára, ahol az 56 éves munkás megpróbálta megmérgezni egyik kollégáját. A rendőrség most 21 dolgozó halálát vizsgálja, mert ők is a mérgező áldozatai lehetnek.
photo_camera Az ARI Armaturen Schloß Holte-Stukenbrock-i gyára, ahol az 56 éves munkás megpróbálta megmérgezni egyik kollégáját. A rendőrség most 21 dolgozó halálát vizsgálja, mert ők is a mérgező áldozatai lehetnek. Fotó: ARI Armaturen

Sorban haltak meg egy németországi csőkötőgyár dolgozói. 2000 óta már 21-en vesztették életüket, ketten kómába estek, egy pedig élete végéig dialízisre szorul. A halálos áldozatok közül sokan rákban vagy szívrohamban hunytak el, ezeket akár nehézfémmérgezés is okozhatja.

A rendőrség most azt vizsgálja, hogy valóban mérgezés áll-e a rejtélyes halálsorozat hátterében. A vizsgálatot azután indították, hogy az üzemben elhelyezett biztonsági kamerák felvételei alapján úgy tűnt, a cég egyik dolgozója, egy 56 éves férfi idén májusban megpróbált mérget keverni egy munkatársa ebédjébe.

A gyanúsítottnál házkutatást tartottak, otthonában higanyt, ólmot és kadmiumot is találtak, ezek mind alkalmasak mások megölésére.

Májusban a kiszemelt áldozata kiszúrta, hogy valami ismeretlen fehér por van az ételén. Riasztotta a főnökeit, és kérte, hogy nézzék át a biztonsági kamerák felvételeit, így derült fény a mérgezésre.

"Elsőre azt hittük, hogy csak valami rossz tréfa, nem gyilkossági kísérlet" - nyilatkozta a csőkötőgyár, az ARI Armaturen vezetője, Tilo Blechinger. A hatósági szakértők vizsgálatai alapján azonban kiderült, hogy a fehér por ólomacetát, egy erősen mérgező, szinte íztelen anyag volt, ami súlyos szervi károsodást idézhet elő.

A hatóságok június 27-i bejelentése szerint a nyomozást kiterjesztették az elmúlt 18 évre, a cég 2000 óta elhunyt összes dolgozójára. A rendőrség 15 fős nyomozócsoportot állított fel, akik most az elhunytak rokonait és orvosait is meghallgatják. Fontolgatják a holttestek exhumálását is, hogy bizonyítsák a nehéz fémek jelenlétét a szervezetükben.

A gyanúsított amúgy 38 éve dolgozik az ARI Armaturen gyárában. Főnöke, Blechinger szerint "feltűnően feltűnésmentes" volt. (Via Deutsche Welle)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.