22 évet kapott a bengázi amerikai konzulátus elleni támadás kitervelője

külföld
2018 június 28., 04:08
comments 15
Lángoló autó az Egyesült Államok bengázi konzulátusának a kertjében 2012. szeptember 11-e éjjel. A konzulátust iszlamisták rohatnák le, megölték az amerikai nagykövetet, egy diplomata munkatársát és két tengerészgyalogost.
photo_camera Lángoló autó az Egyesült Államok bengázi konzulátusának a kertjében 2012. szeptember 11-e éjjel. A konzulátust iszlamisták rohatnák le, megölték az amerikai nagykövetet, egy diplomata munkatársát és két tengerészgyalogost. Fotó: STR/AFP

Nem tudta kellően, minden kétséget kizáróan bizonyítani az amerikai ügyészség, hogy a bengázi amerikai konzulátus elleni támadás kitervelőjének tartott Ahmed Abu Hatala közvetlenül is részt vett a Chris Stevens nagykövet és három másik amerikai halálához vezető támadásban 2012. szeptember 11-én. A washingtoni bíróság így nem szabott ki rá életfogytiglani börtönt, de a támadás kiterveléséért 22 év börtönre ítélte.

Tavaly novemberben egy másik bíróság már kimondta a férfi bűnösségét, de ugyancsak felmentette őt a legsúlyosabb vádak alól a bizonyítottság hiányában. A mostani ítélet ugyanemiatt lett enyhébb az ügyészek által kértnél.

Abu Hatala, az Abu Ubida bin Dzsara nevű líbiai milícia vezetője a kezdettől fogva tagadta bűnösségét. Korábbi interjúiban elismerte ugyan, hogy valóban a helyszínen volt az incidens idején, de tagadta, hogy ő irányította támadást.

A 2012. szeptember 12-i támadás az egyik fő témájává vált a 2012-es amerikai elnökválasztási kampánynak, a republikánusok ugyanis azzal vádolták Barack Obama elnök kormányát, hogy az ügyben szándékosan félrevezeti a közvéleményt, és akadályozza a kongresszus által indított vizsgálatot. Az ügy tavaly októberben kezdődött tárgyalása azonban mentes volt a politikai intrikáktól. Ez volt az elmúlt évek egyik legjelentősebb, polgári bíróság által tárgyalt terroristapere az Egyesült Államokban, miközben Donald Trump elnök kormánya azt hangoztatta, hogy az ilyen gyanúsítottakat jobb lenne a guantánamói katonai börtöntáborba zárni. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.