Kétségbeesett anya írt levelet a menekülttáborból, miután fia öngyilkos lett a kilátástalanság miatt

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

A Guardian tette közzé azt a levelet, amelyet iráni édesanya írt az Ausztrália partjaihoz közel eső szigetországból, Naururól az ausztrál hatóságoknak, miután nagyobbik fia öngyilkosságot követett el. 

Az anyát két gyermekével már öt éve tartják fogságban Naurun, miután az ausztrál hatóságok megtagadták a belépést.

A 26 éves Fariborz Karami

A 26 éves férfi halottkémi vizsgálata még folyamatban van, de feltehetően mentálisan is fizikailag is annyira kikészült a menekülttáborban, hogy véget vetett életének.

„Öt éve tartotok fogva engem és ártatlan gyermekeimet Naurun elfeledve. Tudom, hogy egy erőtlen asszony  elleni erőszakosságotok és kegyetlenségetek mélyen gyökerezik. Még egy mobiltelefont sem engedtetek meg, hogy legalább beszélhessünk. De többször is elmondtam nektek, hogyha a gyerekeimnek baja történik, nem fogok csendben maradni!”

Az iráni Fazileh Mansour Beigi számos alkalommal írt levelet a naurui menekülttábor vezetésének és az ausztrál bevándorlási hivatalnak, de érdemi válaszra nem méltatták. A mostani levélre is azt válaszolták, hogy fia öngyilkosságáért nem az ausztrál, hanem a naurui hatóságok a felelősek.

Nauru ugyanis nem Ausztrália része, 1968 óta független ország, 2000 óta az ENSZ tagja. Azóta minden piszkos munkát elvégez jó pénzért: Oroszországgal kemény dollármilliókért cserébe tart fent jó kapcsolatot, cserébe elismeri Akhbáziát, de Ausztráliával is kegyetlen üzletet kötött.

Tüntetés a naurui tábor bezárása mellett Sydney-ben 2017-en.Fotó: ADAM MARSTERS/AFP

Két menekülttáborát ugyanis azért tartja fent, hogy legyen hová pakolni az Ausztráliába igyekvő menekülteket. Ám a kis szigetországban a stagnáláson kívül semmi esélye a menekülteknek, a tábort pedig nemzetközi szervezetek "horrorisztikusnak" festették le.

A tábort a felháborodás hatására egyszer már bezárták, miután hat éven át tartották ott a norvég Tampa hajó által kiementett 438 menekültet, de 2008-ban újranyitották, és azóta is fogadnak be Ausztrália kikötőiből kitiltott menekülteket. (Guardian)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.