Kétségbeesett anya írt levelet a menekülttáborból, miután fia öngyilkos lett a kilátástalanság miatt

Tbg
külföld
2018 június 28., 17:31
comments 187

A Guardian tette közzé azt a levelet, amelyet iráni édesanya írt az Ausztrália partjaihoz közel eső szigetországból, Naururól az ausztrál hatóságoknak, miután nagyobbik fia öngyilkosságot követett el. 

Az anyát két gyermekével már öt éve tartják fogságban Naurun, miután az ausztrál hatóságok megtagadták a belépést.

A 26 éves Fariborz Karami
photo_camera A 26 éves Fariborz Karami

A 26 éves férfi halottkémi vizsgálata még folyamatban van, de feltehetően mentálisan is fizikailag is annyira kikészült a menekülttáborban, hogy véget vetett életének.

„Öt éve tartotok fogva engem és ártatlan gyermekeimet Naurun elfeledve. Tudom, hogy egy erőtlen asszony  elleni erőszakosságotok és kegyetlenségetek mélyen gyökerezik. Még egy mobiltelefont sem engedtetek meg, hogy legalább beszélhessünk. De többször is elmondtam nektek, hogyha a gyerekeimnek baja történik, nem fogok csendben maradni!”

Az iráni Fazileh Mansour Beigi számos alkalommal írt levelet a naurui menekülttábor vezetésének és az ausztrál bevándorlási hivatalnak, de érdemi válaszra nem méltatták. A mostani levélre is azt válaszolták, hogy fia öngyilkosságáért nem az ausztrál, hanem a naurui hatóságok a felelősek.

Nauru ugyanis nem Ausztrália része, 1968 óta független ország, 2000 óta az ENSZ tagja. Azóta minden piszkos munkát elvégez jó pénzért: Oroszországgal kemény dollármilliókért cserébe tart fent jó kapcsolatot, cserébe elismeri Akhbáziát, de Ausztráliával is kegyetlen üzletet kötött.

Tüntetés a naurui tábor bezárása mellett Sydney-ben 2017-en.
photo_camera Tüntetés a naurui tábor bezárása mellett Sydney-ben 2017-en. Fotó: ADAM MARSTERS/AFP

Két menekülttáborát ugyanis azért tartja fent, hogy legyen hová pakolni az Ausztráliába igyekvő menekülteket. Ám a kis szigetországban a stagnáláson kívül semmi esélye a menekülteknek, a tábort pedig nemzetközi szervezetek "horrorisztikusnak" festették le.

A tábort a felháborodás hatására egyszer már bezárták, miután hat éven át tartották ott a norvég Tampa hajó által kiementett 438 menekültet, de 2008-ban újranyitották, és azóta is fogadnak be Ausztrália kikötőiből kitiltott menekülteket. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.