Lemondott Kennedy főbíró, stabil többségbe kerülhetnek a republikánusok az amerikai legfelsőbb bíróságon

külföld
2018 június 28., 07:32
comments 57

Anthony M. Kennedy szerdán bejelentette visszavonulását. A legfelsőbb bíróság bírája már csak nyárig dolgozik, az ítélkezési szünet után nem tér vissza. Visszavonulása időzítésével Kennedy hatalmas esélyt ad Donald Trumpnak és a januárig még biztosan a törvényhozás mindkét házában többségben lévő republikánusoknak arra, hogy évtizedekre konzervatív irányba tolják a bíróságot. Most ugyanis lehetőségük van rá, hogy Trump gyors jelölése után még a félidős választások előtt ki is nevezzék az új főbírót, aki minden bizonnyal sokkal konzervatívabb lesz Kennedynél.

Kennedyt ugyan Ronald Reagan nevezte ki 1988-ban, de az utóbbi években ingadozó szavazat volt a testületben, gyakran az ő szava döntött a szoros ügyekben. És ingadozó szavazóként többször is a liberális bírók mellé állt véleményével.

A legfelsőbb bíróságban most kiegyenlített az erősen liberális és a határozottan konzervatív bírók aránya, de a héten három jelentős ügyben is a republikánusoknak kedvező ítéletet hozott a bíróság a lehető legszorosabb, 5:4-es szavazati aránnyal:

  • Alkotmányosnak ismerték el Trump elnök beutazási tilalomról szóló rendeletét, elismervén, hogy az elnöknek joga van korlátozni, hogy ki léphet be az országba;
  • elutasították azt a kaliforniai törvényt, amely kötelezővé tette volna a terhességi krízisközpontoknak, hogy az abortusz lehetőségéről is tájékoztassák klienseiket;
  • megtiltották, hogy a szövetségi alkalmazottak szakszervezetei a tagdíjon felül külsős adományokat is elfogadjanak.

A New York Times elemzése szerint Kennedy lemondásával a legfelsőbb bíróság több, a társadalmi igazságosságot érintő ítélete is veszélybe került, melyek meghozatalakor az ő szavazata billentette a liberálisok felé az ítéletet. Ha újratárgyalnak ilyen ügyeket, egy konzervatív bíró könnyen átbillentheti az ítéleteket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.