Nem csökkentik a Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatok létszámát

külföld
2018 június 28., 08:15
comments 7

Nem csökken a Dél-Koreában állomásozó amerikai haderő létszáma, jelentette be a dél-koreai védelmi miniszterrel közös sajtótájékoztatóján Jim Mattis amerikai védelmi miniszter. A csapatcsökkentés gondolata Trump és Kim Dzsongun szingapúri csúcstalálkozóján vetődött fel - Észak-Korea nagyon szeretné ezt elérni, Trump pedig hajlandónak mutatkozott erre.

Mattis most azt mondta, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett Dél-Korea megvédése mellett. A közös hadgyakorlatok lemondását - amit Trump szintén Szingapúrban adott meg Kimnek - viszont megvédte. Szerinte a hadgyakorlatok felfüggesztése "kedvezőbb körülményeket teremt a diplomáciai tárgyalásokhoz". Mattis amúgy később értesült arról, hogy Trump ígéretet tett a hadgyakorlat felfüggesztésre, mint például a kínai kormány.

Dél-Koreát szintén meglepte a döntés, ahogy az is, hogy Trump a csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatóján célozgatott a csapatcsökkentésre is.

Mattis Szöul előtt kétnapos látogatást tett Kínában, és csütörtök este már Japánba utazik tovább. Várhatóan ottani tárgyalásain is a fő téma a koreai leszerelés lesz. Tokiót is váratlanul érte Trump bejelentése Szingapúrban arról, hogy szüneteltetik az amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlatokat. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.