Az egykori román miniszterelnök-helyettes hamisított egy fotót, amin épp kezet fog Obamával

2018 június 30., szombat 3:44
82

Gabriel Oprea a Facebook-oldalára rakta ki a fotót, amin az egykori amerikai elnökkel találkozik éppen. A kép mellé szöveg is került, arról, hogy hivatali ideje alatt mennyit tett azért, hogy erősítse Románia és az Egyesült Államok diplomáciai kapcsolatát. 

A kamu kép

Csak sajnos hamar kiderült, hogy Oprea fotója egyszerű hamisítvány: a kép eredetije az amerikai román nagykövetség honlapjáról származik, és azon az egykori államelnök, Traian Basescu ráz éppen kezet Obamával. 

És az eredeti

Az internetezőknek hamar feltűnt, hogy kamu lehet a fotó, mivel Oprea nagyon furcsán tartja a kezét a képen, és az is fura, hogy Obama épp nem rátekint a kézfogás közben. Az egykori román miniszterelnök-helyettes a gyanú szerint a manipulált fotón amúgy soványabb is lett, mint a valóságban. 

Az Euronews kereste Opreát, aki elmondta, hogy ő is ott volt a washingtoni találkozón Basescu társaságában, Obama pedig vele is kezet fogott. Mint fogalmazott, ő nem egy fotós és nem is egy képhamisító, ezt a fényképet úgy kapta. Ez az igazság, tette még hozzá. 

A román tartalékos haderő tábornoka korábban azzal lett nemzetközileg is ismert, hogy Schmitt Pál-féle doktori iskolába járt, és plagizált disszertációt adott le. Doktori címét azóta már vissza is vonták. (Euronews)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt