Az egykori román miniszterelnök-helyettes hamisított egy fotót, amin épp kezet fog Obamával

külföld
2018 június 30., 03:44
comments 82

Gabriel Oprea a Facebook-oldalára rakta ki a fotót, amin az egykori amerikai elnökkel találkozik éppen. A kép mellé szöveg is került, arról, hogy hivatali ideje alatt mennyit tett azért, hogy erősítse Románia és az Egyesült Államok diplomáciai kapcsolatát. 

A kamu kép
photo_camera A kamu kép

Csak sajnos hamar kiderült, hogy Oprea fotója egyszerű hamisítvány: a kép eredetije az amerikai román nagykövetség honlapjáról származik, és azon az egykori államelnök, Traian Basescu ráz éppen kezet Obamával. 

És az eredeti
photo_camera És az eredeti

Az internetezőknek hamar feltűnt, hogy kamu lehet a fotó, mivel Oprea nagyon furcsán tartja a kezét a képen, és az is fura, hogy Obama épp nem rátekint a kézfogás közben. Az egykori román miniszterelnök-helyettes a gyanú szerint a manipulált fotón amúgy soványabb is lett, mint a valóságban. 

Az Euronews kereste Opreát, aki elmondta, hogy ő is ott volt a washingtoni találkozón Basescu társaságában, Obama pedig vele is kezet fogott. Mint fogalmazott, ő nem egy fotós és nem is egy képhamisító, ezt a fényképet úgy kapta. Ez az igazság, tette még hozzá. 

A román tartalékos haderő tábornoka korábban azzal lett nemzetközileg is ismert, hogy Schmitt Pál-féle doktori iskolába járt, és plagizált disszertációt adott le. Doktori címét azóta már vissza is vonták. (Euronews)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.