Az egykori román miniszterelnök-helyettes hamisított egy fotót, amin épp kezet fog Obamával

Gabriel Oprea a Facebook-oldalára rakta ki a fotót, amin az egykori amerikai elnökkel találkozik éppen. A kép mellé szöveg is került, arról, hogy hivatali ideje alatt mennyit tett azért, hogy erősítse Románia és az Egyesült Államok diplomáciai kapcsolatát. 

A kamu kép

Csak sajnos hamar kiderült, hogy Oprea fotója egyszerű hamisítvány: a kép eredetije az amerikai román nagykövetség honlapjáról származik, és azon az egykori államelnök, Traian Basescu ráz éppen kezet Obamával. 

És az eredeti

Az internetezőknek hamar feltűnt, hogy kamu lehet a fotó, mivel Oprea nagyon furcsán tartja a kezét a képen, és az is fura, hogy Obama épp nem rátekint a kézfogás közben. Az egykori román miniszterelnök-helyettes a gyanú szerint a manipulált fotón amúgy soványabb is lett, mint a valóságban. 

Az Euronews kereste Opreát, aki elmondta, hogy ő is ott volt a washingtoni találkozón Basescu társaságában, Obama pedig vele is kezet fogott. Mint fogalmazott, ő nem egy fotós és nem is egy képhamisító, ezt a fényképet úgy kapta. Ez az igazság, tette még hozzá. 

A román tartalékos haderő tábornoka korábban azzal lett nemzetközileg is ismert, hogy Schmitt Pál-féle doktori iskolába járt, és plagizált disszertációt adott le. Doktori címét azóta már vissza is vonták. (Euronews)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.