Terry Gilliam: Mostantól fekete leszbikus vagyok

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Fotó: COOLMedia/NurPhoto

Mostantól fekete leszbikus vagyok - mondta Terry Gilliam a Karlovy Vary fesztiválon, ahol 20 éven át hánykolódó filmjét, Az ember, aki megölte Don Quixotét mutatta be.

Hogy mi történt Gilliammel?

Az egész Shane Allen, a BBC komédiaügyi vezetőjének megjegyzéséből indult, aki a csatorna új programjainak bejelentésekor azt mondta, „olyan történeteket akarnak elmesélni, amikről eddig nem volt szó”, amikor pedig felmerült a Monty Python, úgy fogalmazott:

„Ha most állítanánk össze egy csapatot, az nem hat fehér férfiből állna az elit egyetemekről, hanem sokszínűbb társaság lenne, akik tükrözik a modern világot.”

Erre válaszolt Gilliam, a társulat egykori tagja:

„Allen nyilatkozata mindannyiunkat feldühített. Elsírtam magam az ötlettől, hogy többé már nem csinálhat komédiát hat fehér férfi a legjobb egyetemekről. Most már kell ilyen is, kell olyan is, mindenkit képviselni kell… ez baromság. Nem akarok többé fehér férfi lenni, nem akarom, hogy engem okoljanak a világ összes bajáért. Most már azt mondom a világnak, hogy fekete leszbikus vagyok, és Lorettának hívnak.”

Allen megjegyzése után John Cleese is posztolt:

Ez igazságtalan! A magunk idejében sokfélének számítottunk, egyikünk meleg volt, Gilliam pedig, ha nem is volt fekete, de legalább jenki volt. És nem volt köztünk rabszolgatartó!

Aztán megjegyezte azt is, hogy a hülye járások minisztériuma ma sértőnek számítana a mozgáskorlátozottakkal szemben:

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 8,5 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.