Az amerikai neonácik feltűntek Európában, és nagyokat verekednek elvbarátaikkal

2018 július 8., vasárnap 12:59
91

Robert Rundo és társai Európában jártak, és felvették a kapcsolatot az európai és orosz szélsőjobbal, írja a Frontline.

 Az amerikai Rise Above Movement (RAM) a fehér faji felsőbbrendűségért küzd, az utóbbi években, Donald Trump hatalomra kerülésével párhuzamosan, egyre látványosabb akciókkal hívják fel magukra a figyelmet.

Balra 

A dél-kaliforniai eredetű mozgalom tagjai voltak azok, akik Charlottesville-ben erőszakos tüntetést szerveztek, miután a város elhatározta, lebontja Lee tábornok szobrát, aki az amerikai polgárháború egyik vezetője volt, de rasszista nézetei miatt megítélése a mai napig problematikus.

A neonácik összeverekedtek az antifasiszta tüntetőkkel, majd egyik hívük a tömegbe hajtott megölve egy embert. Azóta is számos alkalommal tűntek fel, hogy a fehér felsőbbrendűséget hirdessék, de időnként Trump-ellenes tüntetéseken is megjelennek erőszakoskodni.

A Frontline oknyomozó lap most arról ír, a mozgalom vezetői idén Európába látogattak, és összeismerkedtek a kontinens hasonszőrű mozgalmaival.

Mint a Frontline írja, találkoztak Denis Nikitinnel, az egyik leghírhedtebb orosz neonáci futballhuligánnal is, aki aktív szervezője az európai szélsőjobboldali mozgalmak dinamizálásának.

Denis Nikitin Fotó: Espen Rasmussen / VG/PANOS/VISUM

Többek között azzal, hogy küzdősportmeccseket szerveznek. Egy ilyenen vett részt verekedőként a RAM vezetője, Robert Rundo májusban Kijevben. A meccsen bokszkesztyűben küzdött meg egy ellenféllel, a sportesemény teljesen legális volt.

Az orosz Nikitin szerte Európában részt vesz ilyen sportesemények, klubok szervezésében, és összehozásában. Mióta a skinheadmozgalom kiment a divatból, a neonáci szervezetek a küzdősportok irányába fordultak, és edzések, táborok szervezésével vonják be az érdeklődő fiatalokat.

Nikitinék verekedést, késharcot tanítottak számos európai szövetséges mozgalomnak, White Rex néven pedig ruhamárkát alapítottak, amelynek mintái között felfedezhetők náci és frankóista jelszavak is. (Frontline)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt