Az amerikai neonácik feltűntek Európában, és nagyokat verekednek elvbarátaikkal

Tbg
külföld
2018 július 08., 12:59
comments 89

Robert Rundo és társai Európában jártak, és felvették a kapcsolatot az európai és orosz szélsőjobbal, írja a Frontline.

 Az amerikai Rise Above Movement (RAM) a fehér faji felsőbbrendűségért küzd, az utóbbi években, Donald Trump hatalomra kerülésével párhuzamosan, egyre látványosabb akciókkal hívják fel magukra a figyelmet.

photo_camera Balra 

A dél-kaliforniai eredetű mozgalom tagjai voltak azok, akik Charlottesville-ben erőszakos tüntetést szerveztek, miután a város elhatározta, lebontja Lee tábornok szobrát, aki az amerikai polgárháború egyik vezetője volt, de rasszista nézetei miatt megítélése a mai napig problematikus.

A neonácik összeverekedtek az antifasiszta tüntetőkkel, majd egyik hívük a tömegbe hajtott megölve egy embert. Azóta is számos alkalommal tűntek fel, hogy a fehér felsőbbrendűséget hirdessék, de időnként Trump-ellenes tüntetéseken is megjelennek erőszakoskodni.

A Frontline oknyomozó lap most arról ír, a mozgalom vezetői idén Európába látogattak, és összeismerkedtek a kontinens hasonszőrű mozgalmaival.

Mint a Frontline írja, találkoztak Denis Nikitinnel, az egyik leghírhedtebb orosz neonáci futballhuligánnal is, aki aktív szervezője az európai szélsőjobboldali mozgalmak dinamizálásának.

Denis Nikitin
photo_camera Denis Nikitin Fotó: Espen Rasmussen / VG/PANOS/VISUM

Többek között azzal, hogy küzdősportmeccseket szerveznek. Egy ilyenen vett részt verekedőként a RAM vezetője, Robert Rundo májusban Kijevben. A meccsen bokszkesztyűben küzdött meg egy ellenféllel, a sportesemény teljesen legális volt.

Az orosz Nikitin szerte Európában részt vesz ilyen sportesemények, klubok szervezésében, és összehozásában. Mióta a skinheadmozgalom kiment a divatból, a neonáci szervezetek a küzdősportok irányába fordultak, és edzések, táborok szervezésével vonják be az érdeklődő fiatalokat.

Nikitinék verekedést, késharcot tanítottak számos európai szövetséges mozgalomnak, White Rex néven pedig ruhamárkát alapítottak, amelynek mintái között felfedezhetők náci és frankóista jelszavak is. (Frontline)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.