Egyre többen vannak, akik kábózás közben Fitbiten vagy okosórán követik a testük állapotát

Egészségügy
2018 július 10., 12:34
comments 70

A CNBC közölt cikket arról, hogy egyre több emberrel fordul elő, hogy miközben kábítószert fogyaszt, okosórák segítségével folyamatosan figyeli a szívverése alakulását. 

A cikkben meg is szólalt egy ilyen felhasználó, aki elmondta, hogy egy legénybúcsún, kokainozás közben figyelte folyamatosan egy Fitbit segítségével, hogyan alakul a pulzusa. Mint elmondta, korábban is tudta, hogy milyen hatással lehet a kokain a szívverésére, de más volt most, hogy figyelhette is. 

És persze nem könnyű olyan emberekbe belefutni, akik akár álnévvel, de szívesen mesélnek hasonló tapasztalataikról újságíróknak, de a Redditen és Twitteren is bőven találni hasonló párbeszédekkel, azaz bőven lehet arra következtetni, hogy sokan vannak, akik így figyelik a testük állapotát, miközben cuccoznak. 

Egy éjszakai buli
photo_camera Egy éjszakai buli

A lapnak megszólaló orvosok ugyanakkor kevésbé voltak lelkesek. Bár elsőre jó ötletnek tűnik a tudatosabb narkózás, de az egészségügyi szakértők szerint a jelenleg elérhető okosórák inkább csak egy hamis biztonságtudatot tudnak nyújtani: a szívverést monitorozó eszközök ugyanis nem feltétlen tudnak megvédeni például egy túladagolástól, ami jelentkezhet az ezekkel az eszközökkel kimutathatatlan agyvérzés vagy angina formájában. 

Egy kardiológus pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy például a kokain a vérnyomásra és a szívritmusra is hatással van, és a jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható okos- és fitneszórák többsége ezeket nem tudja mérni. Az orvosok viszont attól tartanak, hogy mivel a felhasználók nyomon követik a pulzusuk alakulását, nyugodtabb szívvel (szóvicc!) fogyasztanak több kábítószert, mint amennyit mondjuk amúgy tennének, hiszen azt gondolják, hogy urai a helyzetnek. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.