Már nem Indiában, hanem Nigériában élnek a legtöbben szélsőséges szegénységben

külföld
2018 július 10., 19:15
comments 64

Évtizedeken át India volt az az ország, ahol a statisztikák szerint a legtöbb ember él szélsőséges szegénységben. Ennek azonban friss jelentések szerint vége: Nigéria vette át az ázsiai ország helyét. 

A Brookings Institution elemzése szerint május óta Nigériában többen vannak, akik napi 1,9 dollárból vagy annál kevesebből kell kijöjjenek minden nap, és e szerint gondot jelent számukra napi szinten gondoskodni olyan alapvető szükségletekről, mint az élelmiszer, a ruházkodás vagy a lakhatás. Az elemzőintézet számításakor figyelembe veszi az egyes országok közötti váráslóerő-beli különbségeket, és ez alapján készítik el rendre összeállításukat, melyhez a szegénység valós idejű követésére létrehozott World Poverty Clock adatait használják. 

A friss adatok szerint Indiában 70,6 millió ember él e mesterségesen meghúzott küszöb alatt, míg Nigériában 87 millió. Ráadásul a különbség folyamatosan nő: míg Indiában csökken a szélsőséges szegénységben élők száma, Nigériában nő.

Az ilyen mértékű szegénység az elmúlt években egyre inkább az afrikai kontinensre tevődött át, jelenleg a világ ilyen helyzetben élő embereinek kétharmada él a kontinensen, és ha a jelenlegi trendek folytatódnak, 2030-ra ez az arány kilenctized lehet a Brookings elemzése szerint. 

At elmúlt évtizedekben jelentős mértékben sikerült visszaszorítani az extrém szegénységben élőket, de a visszanyesés nagyja Ázsiából jött, elsősorban a kínai, az indonéz és a vietnami gazdaság növekedése révén. Az elmúlt években pedig az indiai gazdaság is rákapcsolt, ha minden a jelenlegi tempóban megy tovább, a World Poverty Clock előrejelzése szerint 2021-re az indiai lakosság csupán három százaléka tartozik majd a világ legszegényebbjei közé. 

Ugyanakkor persze közel sem ennyire örömteli a teljes kép, hiszen ezeket a szegénységi küszöböket kutatóintézetek és elemzők meglehetősen önkényesen állítják össze, és Indiában még mindig rengetegen vannak, akik csak egy kicsivel vannak e küszöbök fölött, és így még mindig európai szemmel nézve súlyos szegénységben élnek. Ezért arról beszélni, hogy India lassan megnyeri a csatáját a mélyszegénységgel szemben, mindenképp erős túlzás lenne. 

Nem véletlen, hogy a Világbank az elmúlt években megpróbálta súlyozni a küszöböket, és külön kategóriát hozott létre az olyan fejlődő gazdaságok számára, mint India. Itt már napi 3,20 dollárnál húzták meg a szegénységi küszöböt, ez alapján pedig India lakosságának harmada tartozik ebbe a kategóriába, jelentősen árnyalva a fenti képet. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.