Az otthoni gáztermelés nem csak utópia, de a megoldás messze a tökéletestől

biogáz
2018 július 11., 08:40

Egy izraeli cég, a HomeBiogas már 2016 óta csiszolgatja a háztartási felhasználásra szánt biogáztermelő ötletét, és az első verzió pozitív fogadtatását követően közösségi finanszírozással sikerült közel 135 millió forintnyi dollárt összekalapozniuk a 2.0-ás verzióra.

A termék első ránézésre mini ugrálóvárnak, vagy felfújható medencének tűnik, de óvodások helyett háztartási zöld hulladékot rejt a gyomra.

A szerkezet központi eleme egy 650 literes zsák, amit vízzel kell feltölteni, ez várja a rohasztani kívánt hulladékot, esetleg emberi-állati ürüléket. Efölött helyezkedik el az a rekesz, amelyben a gáz keletkezik, fölötte pedig 80 kilogramm homok van, hogy állandó nyomás alatt tartsa a gázzsákot.

A mesés ígéretek szerint a szerkezet nem csak biogázt képes előállítani, de a belőle keletkezett folyékony trágyának köszönhetően rekordméretű tökeink, és egyéb kerti zöldségein nőhetnek.

Ha minden megfelelően működik, és van elég alapanyag, akkor sátorban állandóan 700 liter gáz termelődik, mely naponta 3 órás főzést tesz lehetővé. Csakhogy az ördög most is a részeltekben lakik.

link Forrás

A lebontást végző mikrobák megjelenéséhez finom csali, vagyis állati trágya kell. A legjobb ha friss, növényevő állat végterméke: szarvasmarha, kecske, juh, ló trágyája ideális. Az aktiváció után pár héttel kezdődik meg a biogáz termelése, de a nekünk dolgozó mikroba-hadat ezután sem hagyhatjuk gondozás nélkül.

A bontáshoz megfelelő, legalább 20 Celsius fokos hőmérséklet szükséges, 5 fok alatt, fagypont közelében a mikroorganizmusok működése leáll, így hazai éghajlaton az év nagy részében csak külön fűtéssel, esetleg üvegházban lenne működőképes a dolog.

Melegebb éghajlatú, kevésbé fejlett infrastruktúrájú országokban lehet valódi áldás a biogáztermelő, már ahol meg tudják fizetni a 650 dolláros (180 ezer forint) vételárat.

link Forrás

(via zoldneklennijo.hu, g7.24.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.