Ki merészel nevetni a zseniális Ingmar Bergmanon?

FILM
2018 július 14., 07:25
comments 37

1918. július 14-én, Uppsalában született Ingmar Bergman, akinek filmjei ihletői voltak - sok más művész mellett - Francis Ford Coppola, Terry Gilliam, Martin Scorsese, Alejandro Gonzalez Iñárritu, Krzysztof Kieślowski, Woody Allen, Akira Kurosawa, Gus van Sant, Wes Anderson, Michael Haneke, Andrzej Wajda, Ettore Scola, Federico Fellini, Wes Craven, Ridley Scott, Park Chan Wok, Ang Lee, Lars von Trier és Takeshi Kitano munkáinak.

És rengeteg paródiának.

photo_camera Bergman és a Halál A hetedik pecsét forgatásán Fotó: Svensk Filmindustri/Collection Christophel

A hagyatékot gondozó Ingmar Bergman Alapítvány a szokásosnál sokkal élvezhetőbb honlapot rakott össze, ahol olyan ötletekkel is próbálkoznak, mint a bergmanizált kézírást gyártó kis alkalmazás. És voltak olyan kedvesek, hogy a rendező filmjeit és személyiségét kifigurázó videókat is összeszedték.

Az alapítvány munkatársainak személyes kedvence, amikor Jacques Villeret francia színész egyedül eljátssza a Bergman-filmek lényegét.

link Forrás

A Bergman által kifejezetten kedvelt Muppet Show is készített egy feldolgozást.

link Forrás

Az egyik legrégebbi paródia maga is klasszikusnak számít: az 1968-as, Oscarra is jelölt The Dove című rövidfilmet mozikban vetítették a  Bergman-filmek előtt, és állítólag a közönség sokszor nem tudta megkülönböztetni az eredetitől. 

link Forrás

A leginkább paródia után kiáltó mű természetesen A hetedik pecsét, és benne a sakkozó halál figurája. Ez még a popkultúra olyan mély bugyraiba is eljutott, mint a Bill és Ted haláli túrája, amelynek főhősei Twisterben nyomják le a kaszást.

link Forrás

Ugyanez rajzfilmen.

link Forrás

Jelentős YouTube-alkotásnak nevezhetjük a Gyalog galopp és A hetedik pecsét keresztezését, amelynek eredménye egy lelkünk mélyéig hatoló művészfilm előzetese.

link Forrás

A hivatalos Bergman-holnap szerint a svédek jobban ismerik magát a rendezőt, mint a filmjeit, ezért a személyével is előszeretettel viccelődnek. Ez a reklám például a rendezési módszereit idézi fel.

link Forrás

Ha valaki ezeken túl is kíváncsi Bergman életére és művére, annak ott az Uránia, ahol a századik évfordulón az Egy nyári éj mosolya című filmjével, valamint a Bergman - A Year in a Life című dokumentumfilmmel emlékeznek rá.

Ráadásnak pedig itt az egyik kedvenc képem: Bergmanék híres, Gotland szigetén álló háza előtt a rendező átöleli legfontosabb operatőre, Sven Nykvist vállát, mellettük pedig a Jelenetek egy házasságból és a Saraband főszereplői, Liv Ullmann és Erland Josephson röhécselnek.

photo_camera Fotó: GUNNAR LANTZ/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.