Ki merészel nevetni a zseniális Ingmar Bergmanon?

1918. július 14-én, Uppsalában született Ingmar Bergman, akinek filmjei ihletői voltak - sok más művész mellett - Francis Ford Coppola, Terry Gilliam, Martin Scorsese, Alejandro Gonzalez Iñárritu, Krzysztof Kieślowski, Woody Allen, Akira Kurosawa, Gus van Sant, Wes Anderson, Michael Haneke, Andrzej Wajda, Ettore Scola, Federico Fellini, Wes Craven, Ridley Scott, Park Chan Wok, Ang Lee, Lars von Trier és Takeshi Kitano munkáinak.

És rengeteg paródiának.

Bergman és a Halál A hetedik pecsét forgatásánFotó: Svensk Filmindustri/Collection Christophel

A hagyatékot gondozó Ingmar Bergman Alapítvány a szokásosnál sokkal élvezhetőbb honlapot rakott össze, ahol olyan ötletekkel is próbálkoznak, mint a bergmanizált kézírást gyártó kis alkalmazás. És voltak olyan kedvesek, hogy a rendező filmjeit és személyiségét kifigurázó videókat is összeszedték.

Az alapítvány munkatársainak személyes kedvence, amikor Jacques Villeret francia színész egyedül eljátssza a Bergman-filmek lényegét.

A Bergman által kifejezetten kedvelt Muppet Show is készített egy feldolgozást.

Az egyik legrégebbi paródia maga is klasszikusnak számít: az 1968-as, Oscarra is jelölt The Dove című rövidfilmet mozikban vetítették a  Bergman-filmek előtt, és állítólag a közönség sokszor nem tudta megkülönböztetni az eredetitől. 

A leginkább paródia után kiáltó mű természetesen A hetedik pecsét, és benne a sakkozó halál figurája. Ez még a popkultúra olyan mély bugyraiba is eljutott, mint a Bill és Ted haláli túrája, amelynek főhősei Twisterben nyomják le a kaszást.

Ugyanez rajzfilmen.

Jelentős YouTube-alkotásnak nevezhetjük a Gyalog galopp és A hetedik pecsét keresztezését, amelynek eredménye egy lelkünk mélyéig hatoló művészfilm előzetese.

A hivatalos Bergman-holnap szerint a svédek jobban ismerik magát a rendezőt, mint a filmjeit, ezért a személyével is előszeretettel viccelődnek. Ez a reklám például a rendezési módszereit idézi fel.

Ha valaki ezeken túl is kíváncsi Bergman életére és művére, annak ott az Uránia, ahol a századik évfordulón az Egy nyári éj mosolya című filmjével, valamint a Bergman - A Year in a Life című dokumentumfilmmel emlékeznek rá.

Ráadásnak pedig itt az egyik kedvenc képem: Bergmanék híres, Gotland szigetén álló háza előtt a rendező átöleli legfontosabb operatőre, Sven Nykvist vállát, mellettük pedig a Jelenetek egy házasságból és a Saraband főszereplői, Liv Ullmann és Erland Josephson röhécselnek.

Fotó: GUNNAR LANTZ/AFP