Sorra dőlnek a tisztaenergia-rekordok Európában

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Idén már ezer órán át működött úgy a brit elektromos hálózat, hogy nem kellett szénenergiából származó áramot táplálni bele. Összehasonlításképp 2016-17-ben összesen 834 órán át tudták mellőzni a szénenergiát az áramellátásban, vagyis Nagy-Britannia gyorsuló ütemben tud függetlenedni a szénégetéstől.

A Quartz szerint ez részben a szénre kivetett adóknak, részben pedig a megújulókra adott támogatásoknak köszönhető, mert így a szénenergia egyre kevésbé versenyképes a tisztább gázzal és a zéróemissziós megújulókkal szemben.

Németországban, ahol ugyan hamarabb kezdték meg az átállást a megújulókra, a szénlobbi ereje miatt lassabban zajlik a folyamat. De most ott is mérföldkőhöz érkeztek:

2018-ban már több energiát termeltek megújulókból, mint szénből.

Idén szénenergiából eddig 35,1 százalékát fedezték az ország áramigényének. Megújulókból - szél- és napenergiából, biomaszsából, stb. - pedig 36,5 százalékát. Ilyen se volt még a történelemben!

A Quartz szerint az áttörés lényegibb folyamatokat tár fel: remélhetőleg egyre gyorsuló ütemben növekszik majd a megújulók aránya az energiamixben. Az EU például szigorítja az emisszókereskedelmet, hogy még inkább drágítsa a szénenergia árát. És persze az is segít, hogy az akkumulátorok egyre olcsóbbak, így egyre inkább megéri nap- és szélerőműveket építeni, melyeknek a termelését tárolni is szükséges.

Ennek már a politikai döntésekre is hatása van, az EU júniusban a korábbinál ambiciózusabb célokat tűzhetett ki, így a tagállamoknak 2030-ra már energiaszükségletük legalább 32 százalékát kell majd megújuló forrásokból fedezniük.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.