100 ezer magyar fiatal felsikít: itt vannak a ponthatárok

Felkerültek a felvi.hu-ra az idei ponthatárok. Közel 108 ezren jelentkeztek egyetemekre, főiskolákra, közülük 75 ezret vettek fel valahová.

A ponthatárokat a felsőoktatási intézmények az Oktatási Hivatal (OH) közreműködésével, az OH informatikai algoritmusával határozzák meg, az eredményeket a felsőoktatási intézmények vezetői hagyják jóvá. Egy képzés ponthatárát az adott felsőoktatási intézmény kapacitása mellett a jelentkezők száma és eredménye is befolyásolja. Minél többen jelentkeznek magas pontszámmal egy szakra, annál magasabb lesz az adott szak ponthatára. 

Alapképzésre 73 ezren, mesterképzésre 18 ezren, osztatlan képzésre 11 600-an, felsőoktatási szakképzésre pedig 4800-an felvételiztek. Legtöbben az ELTE, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem szakjait jelölték meg. A legmagasabb pontszámok ide kellettek az MTI gyűjtése szerint, államilag finanszírozott nappali alapképzésben:

  • Nemzetközi tanulmányok szakon Pécsen 478, a Széchenyi István Egyetemen 472, a Pázmányon 470, Szegeden 467, az ELTE-n a magyar nyelvű képzésre 468, az angol nyelvűre 466 pont, a Corvinuson angol nyelvű képzésre 466, a magyar nyelvűre 464 pont kellett. 
  • Kommunikáció és médiatudomány szakra államilag finanszírozott nappali alapképzésben a BME-n 464, a Pázmányon 461, a Debreceni Egyetemen 458, az ELTE-n 455 volt a ponthatár, a Corvinuson 455 pont a magyar nyelvű, 456 az angol nyelvű képzésre. 
  • A leendő jogászoknak osztatlan képzésre a Károlin 474, a Széchenyi István Egyetemen 465, a Debreceni és a Miskolci Egyetemen 461, az ELTE-n, a Pázmányon, a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetemen 460 pont kellett.
Fiatalok a felsőoktatási ponthatárok bejelentésén, a Pont Ott Parti rendezvényen a Rio Budapest szórakozóhelyen 2018. július 25-énFotó: Sóki Tamás/MTI/MTVA

Az ELTE

legnépesebb szakja idén a programtervező informatikusoké (531), őket követik a jogászok (446). Rekordszámú, 9744 új hallgató kezdheti meg tanulmányait az egyetemen szeptemberben, amely ezerfős növekedést jelent tavalyhoz képest. A szükséges legmagasabb ponthatár 500 pont volt, ezt annak kellett elérnie, aki német és nemzetiségi német nyelv és kultúra tanára – latin nyelv és kultúra tanárának kíván tanulni.

A Műegyetemen

4789 elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait. A BME közleménye szerint a kedvezőtlen demográfiai folyamatok ellenére a Műegyetem alapképzéseire felvettek száma és átlagpontszáma is magas maradt: az állami ösztöndíjas képzési formára felvettek átlagpontszáma 415,7, az önköltséges formában felvettekkel együtt pedig 413,4 pont az átlag. 

Az országos informatikushiány enyhítésére az egyetem képzési kínálatában most először szerepel az üzemmérnök-informatikus úgynevezett BProf alapszak is, amelyben a hallgatók már két év után bekapcsolódhatnak az ipari vállalatok projektjeibe, három év után pedig alapdiplomával helyezkedhetnek el a versenypiacon.

Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A Corvinuson

a legtöbb, 2406 jelentkezőt a gazdálkodástudományi karra vettek fel. A társadalomtudományi és nemzetközi kapcsolatok kar 739, a közgazdaságtudományi pedig 271 hallgatóval indíthatja el képzéseit 2018 őszétől. A nappali képzésű, államilag finanszírozott alapszakokra 425 feletti átlagpontszámmal lehetett bejutni, de az önköltséges képzésekkel együtt is 412 feletti az átlag.

A SOTE

volt a legnépszerűbb a hazai szakegyetemek közül, ide szerettek volna a legtöbben bekerülni első helyen. Ennek megfelelően a ponthatárok is nőttek a tavalyihoz képest, az orvos-egészségtudományi területen kellettek a legmagasabb pontszámok a társegyetemekkel összehasonlítva. Az Általános Orvostudományi Karra első helyen 1167-en szerettek volna bekerülni, ami 15 százalékkal több, mint a tavalyi jelentkezők száma - ismertette Hunyady László dékán. Így aztán nőtt a ponthatár, idén a sikeres felvételihez 441 pontra volt szükség az állami és 460-ra az önköltséges képzésben. A legnépszerűbb osztatlan képzések között szerepel az általános orvos, a fogorvos és a gyógyszerész képzés, a sokak által megjelölt alapképzések közé pedig egyebek mellett az ápolás és betegellátás szak is bekerült.

Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Az Emmi idén 41 alapképzési, valamint osztatlan mesterképzési szak esetében a magyar állami ösztöndíjas képzésre történő felvételhez minimumpontszámot határozott meg: nemzetközi tanulmányok szaknál 465, kommunikáció és médiatudomány szakon 455, pszichológia szakon 435 pontot kell elérni, osztatlan jogász képzésen 460, gazdaság- és pénzügy-matematika elemzés szakon legalább 440 pontot kell szerezni - írja az MTI.

Azok a jelentkezők, akik megadták a mobilszámukat, még szerda este sms-értesítést is kapnak az eredményekről, amelyek az e-felvételiben is megnézhetők a ponthatárok közzététele után. Mindenki csak egy helyre nyerhet felvételt, mégpedig az általa megjelölt jelentkezési helyek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri vagy meghaladja a megállapított ponthatárt.

Valószínűleg az idei felvételin is lesznek olyan szakok, amelyeket nem indítanak, mert a jelentkezők, felvettek száma nem haladja meg a minimumot. Ha a felvi-hu-n az olvasható, hogy n.i., akkor a szak sajnos nem indul. A pótfelvételire csak azok jelentkezhetnek, akik az idei általános felvételire egyáltalán nem jelentkeztek, vagy egyetlen szakra sem kerültek be - figyelmeztet az eduline.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.