Bombával oltják az erdőtüzet Svédországban

A Svédországban pusztító erdőtüzek részben olyan nehezen hozzáférhető helyeken tombolnak, hogy a hatóságok szokatlan eszközökhöz kénytelenek folyamodni. 

Szerdán a svéd légierő különleges bombát dobott le az egyik lángoló terület fölött 

a Trängslet lőtéren. Anders Persson, a légierő szóvivője elmondta: a lézer- és GPS-vezérlésű bombát 3000 méteres magasságból dobta le egy harci repülőgép. A robbanás elvonta az oxigént, majd a lökéshullám következtében 100 méteres körzetben kialudtak a lángok - mondta Johan Szymanski, a mentőalakulatok szóvivője, aki szerint az első próbabombázás sikeres volt, de ez egy olyan módszer, amelyet csak a legrosszabb forgatókönyv esetén vetnek be. 

Fotó: MAJA SUSLIN/AFP

Az Älvdalen térségében tomboló erdőtűz azért különösen veszélyes, mert egy katonai lőtéren tört ki. Itt nem csak a terep nehezen járható, de 

a földben fel nem robbant lövedékek is vannak, ami miatt a tűzoltók nem is léphetnek a területre, ezért döntöttek a légicsapás mellett.

Svédország-szerte szerda délután ismét több mint negyvenre emelkedett az erdőtüzek száma. A lángok részben átcsaptak az elmúlt napokban nagy erőfeszítésekkel emelt irtásokon is. A tüzek oltását nehezíti, hogy az ország több részén soha nem látott mértékű szárazságról számoltak be május és július közepe között, 260 éve a mostani volt a legmelegebb július. A meteorológiai szolgálat szerint a hétvégén hetek óta első alkalommal tartós esőzésekre lehet számítani, ami valamelyest enyhíthet a helyzeten. 

Egy helikopter vizet vételez az oltáshoz Ljusdal térségébenFotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

Az erdőtüzek több mint 250 négyzetkilométer területet érintenek, becslések szerint a tűzesetek eddig 900 millió svéd korona (27 milliárd forint) kárt okoztak. Svédország a múlt héten az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusának keretében kért segítséget: Norvégia tíz helikoptert, Olaszország két speciális repülőgépet, Lengyelország pedig 140 tűzoltót küldött. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.