Egy svéd egyetemista egymaga megakadályozta, hogy visszatoloncoljanak valakit Afganisztánba

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Egy szál egyetemista aktivista megakadályozta egy afgán menedékkérő deportálását Svédországból. Elin Ersson azután vett jegyet a Göteborgból Törökországba tartó járatra, hogy megtudta, azzal toloncolnák ki az országból az afgán férfit.

A gépen aztán a felszállás előtt Ersson megtagadta, hogy leüljön, így megakadályozta a gép indulását. Tiltakozását élőben közvetítette a Facebookon.

Utastársai vegyesen reagáltak a dologra. Voltak, akik szimpátiájukat fejezték ki, de kapott ellenséges reakciókat is. "Nem akarom, hogy egy ember életét veszítse csak azért, mert maguk nem akarják lekésni a csatlakozásukat. Nem ülök le, amíg ezt az embert el nem távolítják a gépről" - mondta nekik.

Aztán a személyzetnek is elmagyarázta, hogy amíg egy ember is áll, a gép nem szállhat fel, márpedig ő addig állni fog, amíg a menedékkérőt le nem szállítják a gépről. Az angolnak tűnő, ideges utasnak pedig, aki megpróbálta kicsavarni a kezéből a telefont, azt mondta, "mi a fontosabb, egy élet, vagy az időd? Azért akarom, hogy leszállítsák, mert Afganisztánban nincs biztonságban".

A reptéri hatóságok nem voltak hajlandók erőszakkal eltávolítani a tiltakozó Erssont, így végül a menedékkérőt szállították le a gépről, amit az utazóközönség tapssal nyugtázott.

Svédországban komoly társadalmi vita kezd kibontakozni a menedékkérelmi eljárásról, amelyet sokan túl szigorúnak tartanak, különös tekintettel arra, hogy Afganisztánba is visszatoloncolják a menedékkérőket. A szeptemberi választás előtt viszont a kormány aligha enyhít majd a gyakorlatán, mert azt gyengeségnek vélhetnék a választók, akik már így is szokatlanul nagy arányban támogatják a szélsőjobboldali Svéd Demokratákat. (Via The Guardian)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.