Mutáns HIV-vírus terjed a kanadai bennszülöttek között

külföld
2018 július 28., 06:45
comments 20

Új kutatásról tett közzé beszámolót az Aids tudományos folyóirat. A kanadai Saskatchewan tartománybeli HIV-megbetegedéseket vizsgálták, ahol a betegségek száma 2016-ban kiugróan magas volt, és a betegek 80 százaléka a bennszülött népességből került ki.

A kutatók több mint 2300 vírusszekvenciát vizsgálták meg és hasonlítottak össze Kanada más részeiről származó mintákkal,

végül pedig arra jutottak, hogy a saskatchewan-i vírusok 98 százaléka tartalmaz legalább egy olyan mutációt, amellyel a vírus sikeressebben áll ellen az emberi immunrendszernek.

A HIV-vírustörzsekről már korábban is tudni lehetett, hogy alkalmazkodnak a vírushordozó népesség ellenálló-képességéhez, de olyan lassan, hogy az nem okozott fejfájást az orvosoknak. Vannak azonban olyan esetek, amikor ez felgyorsul, és az már aggodalomra adhat okot - mondta Zabrina Brumme, a kutatás vezetője. Ilyen a saskatchewan-i eset is.

A mutáció nem jelenti azt, hogy a vírus jobban fertőz, de gyorsabban fejlődik, ha a fertőzött ember nem kap idejében kezelést.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a bár a fertőzöttek nagy része bennszülött, a mutációt nem ez okozza, bárki megkaphatja a vírust. A jó hír az, hogy a HIV-kezelések hatásosak ez ellen a mutáció ellen is, így ha valaki megfertőződik, ugyanúgy kezelhető lesz, mint bárki más.

A bennszülöttek nagy száma a fertőzöttek között sokkal inkább köthető a marginális életvitelükhöz, a droghasználat terjedéséhez a körükben, vagy a szegregált iskolarendszerükhöz. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.