Egy életre megnyomoríthatta a kétéves Leventét Trump bababörtöne

külföld
2018 augusztus 01., 11:05
comments 498
A Cayuga Centers bronxi árvaháza, ennek foglya volt két hónapig a kétéves Levente
photo_camera A Cayuga Centers bronxi árvaháza, ennek foglya volt két hónapig a kétéves Levente Fotó: Google Street View

Levente, az amerikai-kanadai határon május közepén elfogott Kovács László és Zsigmond Regina gyermeke bababörtönben, egyedül ünnepelhette második születésnapját. Donald Trump zéró toleranciájának áldozatát az illegális bevándorlók ellen bevezetett drasztikus szabályok alapján elvették szüleitől, és a Cayuga Centers bronxi árvaházába szállították. Ez egy magánárvaház, amivel az amerikai bevándorlási hatóság szerződött. Leventét akár szerencsésnek is nevezhetnénk azért, hogy a Cayuga árvaházai közül a bronxiba került, ezt még viszonylag jónak tartják. A 166 éve létező árvaházhálózat egy másik New York állambeli árvaházában már több ápolót tartóztattak le a gyermekek bántalmazása miatt.

A Daily Beast riportja szerint Levente tehát magányosan töltötte a születésnapját, de ennél is megrázóbb lehetett számára a nyelvi izoláció. A kisfiú csak magyarul ért, az árvaházban viszont senki sem beszél magyarul. Ez pedig súlyos lelki sérüléseket okozhatott a gyermeknek, aki július közepén szabadult, édesapja előző házasságából született lánya hozta haza Magyarországra. Colleen Kraft, az Amerikai Gyermekorvosok Akadémiájának elnöke szerint az ilyen típusú teljes szeparáció "a legkárosabb a fejlődő agynak". Mint a Daily Beastnek mondta, ez "toxikus stresszt" okoz, vagyis kártékony hormonok halmozódnak fel a szervezetében. Ezt a szülői szeretet enhíthetné, ennek hiányában azonban egész életére kiható pszichológiai kárt szenvedhet. A szakember szerint Leventének tanulási nehézségei, nyelvtanulási nehézségei, viselkedési zavarai lehetnek élete hátralevő részében, írja a Beast.

Az ilyen elkülönítésnek kitett gyerekek "gyakran alulteljesítenek az iskolában, gyakran diagnosztizálnak náluk pszichiátriai betegséget, kerülnek összeütközésbe a törvénnyel, élnek szegénységben, válnak alkoholistává" - sorolta a lapnak írt emailjében.

A Beast emlékeztet rá, hogy Levente története, bár anyanyelve miatt nyilván kiemelkedően kegyetlen, csak egy a sok száz hasonló sztori közül, amikor angolul nem beszélő gyermekeket ragadtak el szüleitől és zártak bababörtönbe. Trump kormányzata mégis igyekszik elbagatelizálni azt, hogy ezzel mekkora szenvedést és károkat okozhattak a gyerekeknek. A bevándorlási hatóság (ICE) igazgatója, Matthew Albence keddi szenátusi meghallgatásán egyenesen nyári táborokhoz hasonlította a bababörtönöket. "Ezek a illetők [a bürokrata úr így nevezi a gyerekeket - akiraly] a hét minden napján, a nap 24 órájában hozzáférésük van vízhez és ételhez" - büszkélkedett azzal, hogy nem éheztetik-szomjaztattják a szüleiktől elkobzott, traumatizált foglyaikat. "Van lehetőségük tanulásra. Van lehetőségük kikapcsolódásra, kötött és kötetlen keretek között. Van kosárlabdapályájuk. Testnevelésórájuk. Még focipályáik is" - sorolta.

Levente nagy szerencséjére júliusban megszabadulhatott ebből a csodavilágból. További sorsáról, például arról, hogy kap-e bármilyen kezelést az átélt traumákra, a Daily Beast hiába próbált tájékozódni a magyar hatóságoknál. Kumin Ferenc, Magyarország New York-i főkonzulja válasz helyett a konzulátus Facebook-oldalát ajánlotta, ahol a legfrissebb hír Leventéről egy videó arról, hogy Kumin Ferenc kiautózik egy munkatársával, Király Zsuzsanna vezető konzullal a JFK reptérre, és arról beszél, hogy Levente hazatérhet, mert vettek neki repjegyet.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.