Szexuális zaklatással vádolják a kínai buddhisták vezetőjét

külföld
2018 augusztus 02., 13:18
comments 141

Magas rangú buddhista szerzetes ellen indítanak nyomozást szexuális zaklatás gyanúja miatt Kínában. A gyanú szerint a férfi zaklatta apácákat és szexre kényszerítette őket.

Hszüe-csenget, a Peking külvárosában működő Lungcsüan templom apátját a kolostor két korábbi szerzetese vádolta be. Az erről szóló, 95 oldalas dokumentumban azt állították, hogy az apát üzenetekkel bombázott hat apácák, akik közül néggyel volt kapcsolata. Nekik azt mondta, hogy megtisztulhatnak a fizikai kapcsolattól, valamint hogy a szex része a vallásos doktrínákban való elmélyülésnek. 

photo_camera Hszüe-cseng Fotó: Zhang qingmin/Imaginechina

A dokumentum szerint az egyik apáca júniusban feljelentést tett a rendőrségen szexuális támadás miatt. A dokumentum a zaklatási ügyeken felül kitér a kolostor ingatag pénzügyeire is.

A két szerzetes akkor kezdett nyomozni az apát után, amikor az egyik apáca tavaly decemberben megmutatta nekik a Hszüe-csengtől kapott üzeneteket. 

Az apát, aki a Kínai Buddhista Szövetség vezetője is és tagja a Kommunista Párt legfőbb politikai tanácsadó testületének, tagadta az ellene felhozott vádakat, és szerda éjszaka egy nyilatkozatot tett közzé temploma nevében a kínai Weibo mikroblogon, amiben az állításokat koholmánynak és a tények eltorzításának nevezte. 

Azóta a hatóságok már kihallgatták Hszüe-csenget, de később el is engedték.
A kolostor nyilatkozatban elismerte, hogy a dokumentumot valóban két korábbi szerzetesük állította össze, és arra is kitért, hogy fenntartja magának a jogot arra, hogy pert indítson ellenük. 

A szerzetesek által összeállított dokumentum futótűzként terjedt el, és heves vitát váltott ki kedden a kínai közösségi oldalakon, de az üggyel kapcsolatos hozzászólásokat hamar cenzúrázni kezdték.

A kormányzati nyomás és a cenzúra ellenére Kínában is kezd kibontakozni a szexuális zaklatás elleni #MeToo mozgalom. A globális mozgalom hatására ott is elkezdtek feljelentéseket tenni a zaklatási ügyekben. Januárban egy egyetemi professzort vádoltak zaklatással, akit aztán ki is rúgtak. A helyzetet azonban nehezíti, hogy Kínában jelenleg nincs érvényben a szexuális zaklatásra vonatkozó jogi definíció. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.