Már az óvodásokat is keresztény kultúrára nevelné a kormány

2018 augusztus 6., hétfő 9:32
725

A Népszava értesülései szerint ősztől már óvodás gyermekeinket is nemzeti identitásra és keresztény kultúrára nevelné a kormány - megjegyzem, egy olyan országban, ahol a népszámlálási adatok szerint mindössze a népesség 54 százaléka vallja magát kereszténynek, a templomba járók aránya meg még ehhez képest is elenyésző.

A lap az Óvodai Nevelés Országos Alapprogramjának (ÓNOA) nemrég elfogadott módosításából következtet a kormány terveire. Az ÓNOA olyan az óvodáknak, mint az iskoláknak a Nemzeti Alaptanterv, vagyis ez határozza meg az intézmények pedagógiai munkájának alapelveit.

Ebbe került bele július 25-én az a mondat, hogy az óvoda „a gyermek nyitottságára épít, és ahhoz segíti a gyermeket, hogy megismerje szűkebb és tágabb környezetét, amely a nemzeti identitástudat, a keresztény kulturális értékek, a hazaszeretet, a szülőföldhöz és családhoz való kötődés alapja”. A gyerekek "a magyarság történelmét feldolgozó mondavilág elemei, meséi" mellett még színezés közben is szívhatják magukba a hazaszeretet, mert aközben alkalmuk lesz megismerkedni a nemzeti szimbólumokkal.

„A módosításokról semmit nem tudunk, velünk sem, és tudtommal, másokkal sem egyeztettek" - nyilatkozta a lapnak Bakonyi Anna, a Magyar Pedagógiai Társaság Kisgyermeknevelési Szakosztályának elnökségi tagja. Szerinte amúgy a módosítás nem indokolt, hiszen a nemzettudat kérdésköre eddig is jelen volt az óvodákban, ahogy a népmesék, népdalok is. Ő amúgy fontosabbnak tartaná, ha végre a Digitális Oktatási Stratégia jelenne meg az ÓNOÁ-ban, mert annak valóban volna értelme az óvodai nevelés korszerűsítésében.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt