Már az óvodásokat is keresztény kultúrára nevelné a kormány

A Népszava értesülései szerint ősztől már óvodás gyermekeinket is nemzeti identitásra és keresztény kultúrára nevelné a kormány - megjegyzem, egy olyan országban, ahol a népszámlálási adatok szerint mindössze a népesség 54 százaléka vallja magát kereszténynek, a templomba járók aránya meg még ehhez képest is elenyésző.

A lap az Óvodai Nevelés Országos Alapprogramjának (ÓNOA) nemrég elfogadott módosításából következtet a kormány terveire. Az ÓNOA olyan az óvodáknak, mint az iskoláknak a Nemzeti Alaptanterv, vagyis ez határozza meg az intézmények pedagógiai munkájának alapelveit.

Ebbe került bele július 25-én az a mondat, hogy az óvoda „a gyermek nyitottságára épít, és ahhoz segíti a gyermeket, hogy megismerje szűkebb és tágabb környezetét, amely a nemzeti identitástudat, a keresztény kulturális értékek, a hazaszeretet, a szülőföldhöz és családhoz való kötődés alapja”. A gyerekek "a magyarság történelmét feldolgozó mondavilág elemei, meséi" mellett még színezés közben is szívhatják magukba a hazaszeretet, mert aközben alkalmuk lesz megismerkedni a nemzeti szimbólumokkal.

„A módosításokról semmit nem tudunk, velünk sem, és tudtommal, másokkal sem egyeztettek" - nyilatkozta a lapnak Bakonyi Anna, a Magyar Pedagógiai Társaság Kisgyermeknevelési Szakosztályának elnökségi tagja. Szerinte amúgy a módosítás nem indokolt, hiszen a nemzettudat kérdésköre eddig is jelen volt az óvodákban, ahogy a népmesék, népdalok is. Ő amúgy fontosabbnak tartaná, ha végre a Digitális Oktatási Stratégia jelenne meg az ÓNOÁ-ban, mert annak valóban volna értelme az óvodai nevelés korszerűsítésében.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.