Meghalt Joël Robuchon, az évszázad szakácsa

Fotó: VALERY HACHE/AFP

73 éves korában elhunyt Joël Robuchon, a magaskonyhát forradalmasító francia mesterszakács, akit ezért az évszázad szakácsának is neveztek. Volt idő, amikor senkinek se volt több Michelin-csillaga, mint neki.

Robuchon halálhírét szóvivője is megerősítette. A francia sajtó értesülései szerint rákban halt meg, Genfben.

Robuchon folyamatos, játékos újításairól volt ismert, aki hírnevét gourmet étteremhálózat kiépítésével kamatoztatta. "Robuchont szakácsnak nevezni olyan, mint Picassót festőnek, Pavarottit énekesnek, Chopint zongoristának nevezni" - írta róla Patricia Wells, a neves brit ételszakíró, aki szerint Robuchon valójában művész volt, akinél nagyobb hatása senkinek se volt a 20. századi gasztronómiára.

Zsenialitása az egyszerűségben rejlett. A Guardian szerint ugyan ő is használt olykor kaviárt és szarvasgombát, de igazán az egyszerű, legfeljebb három-négy alapanyagból álló ételeivel lett világhírű. Több mindenben volt műfajteremtő, például hozzá köthetők a lakáséttermek. Ezt az atelier-modelt, amikor a kis konyhájába beférő pár vendég gyakorlatilag a konyhapultnál ácsorogva falatozik a főzés közben, azért találta ki, hogy a vendégek intim, oldott közegben, kényelmesen, a szakáccsal csevegve végre az ételre, és ne a körülményekre koncentrálva ehessenek.

Ez ugyan direkt kritikája volt a világhírű Michelin-kalauznak, amely az haute cuisine részeként értékeli a felszolgálás minőségét is, nem tudta megúszni, hogy Las Vegastól Tokióig terjedő atelier-hálózata ne kapjon összesen 32 Michelin-csillagot 2016-ig, amiből 31-et mind a mai napig őriznek is éttermei.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.