Meghalt Joël Robuchon, az évszázad szakácsa

gyász
2018 augusztus 06., 09:43
comments 75
photo_camera Fotó: VALERY HACHE/AFP

73 éves korában elhunyt Joël Robuchon, a magaskonyhát forradalmasító francia mesterszakács, akit ezért az évszázad szakácsának is neveztek. Volt idő, amikor senkinek se volt több Michelin-csillaga, mint neki.

Robuchon halálhírét szóvivője is megerősítette. A francia sajtó értesülései szerint rákban halt meg, Genfben.

Robuchon folyamatos, játékos újításairól volt ismert, aki hírnevét gourmet étteremhálózat kiépítésével kamatoztatta. "Robuchont szakácsnak nevezni olyan, mint Picassót festőnek, Pavarottit énekesnek, Chopint zongoristának nevezni" - írta róla Patricia Wells, a neves brit ételszakíró, aki szerint Robuchon valójában művész volt, akinél nagyobb hatása senkinek se volt a 20. századi gasztronómiára.

Zsenialitása az egyszerűségben rejlett. A Guardian szerint ugyan ő is használt olykor kaviárt és szarvasgombát, de igazán az egyszerű, legfeljebb három-négy alapanyagból álló ételeivel lett világhírű. Több mindenben volt műfajteremtő, például hozzá köthetők a lakáséttermek. Ezt az atelier-modelt, amikor a kis konyhájába beférő pár vendég gyakorlatilag a konyhapultnál ácsorogva falatozik a főzés közben, azért találta ki, hogy a vendégek intim, oldott közegben, kényelmesen, a szakáccsal csevegve végre az ételre, és ne a körülményekre koncentrálva ehessenek.

Ez ugyan direkt kritikája volt a világhírű Michelin-kalauznak, amely az haute cuisine részeként értékeli a felszolgálás minőségét is, nem tudta megúszni, hogy Las Vegastól Tokióig terjedő atelier-hálózata ne kapjon összesen 32 Michelin-csillagot 2016-ig, amiből 31-et mind a mai napig őriznek is éttermei.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.