A bolíviai nemzeti jelképeket kilopták egy katonatiszt kocsijából, miközben az beugrott egy bordélyba

külföld
2018 augusztus 8., 19:41
comments 82

Roberto Juan de Dios Ortiz Blanco hadnagy feladata lett volna, hogy kedd este Cochabamba városba vigye a felbecsülhetetlen történelmi és piaci értékű elnöki medált és a vállszalagot, hogy Evo Morales elnök viselhesse azokat az ottani katonai díszszemlén. A tiszt repülőgépe késve indult, ezért 

úgy döntött, hogy bordélyházakban üti agyon az időt. Amikor visszament a kocsihoz, már csak a hűlt helyét találta a nemzeti jelképeket tartalmazó fekete táskának. 

photo_camera Hugo Chávez mellett Evo Morales bolíviai elnök, nyakában a megtermett medállal Fotó: MARTIN BERNETTI/AFP

„A relikviák elvesztése súlyos csapás a köztársaságra, az államra. Olyan, mintha Angliában a koronaékszereket lopnák el” - kommentálta a történteket Carlos Mesa volt államfő. A gyémántokkal díszített, csaknem 200 éves aranymedált a frissen alakult bolíviai parlament ajándékozta 1825-ben Simón Bolívarnak, az állam megalapítójának, és azt 1826 óta kezdte viselni elnöki jelképként az ország első államfője, Antonio José de Sucre, Bolívar közeli harcostársa. A vállszalag Evo Morales számára készült, aki 2006 óta az ország elnöke.

A medált és a vállszalagot általában a nemzeti bank egyik páncéltermében őrzik, de időnként kihozzák, hogy az elnök viselhesse azokat állami rendezvényeken. Evo Morales elnök hétfőn még viselte a jelképeket egy függetlenség napi ünnepségen, szerdán azonban már nélkülük volt kénytelen megjelenni a cochabambai katonai díszszemlén.

Nem sokkal azután, hogy a hatóságok bejelentették a kincsek eltűnését, egy névtelen telefonáló közölte, hogy a La Paz-i San Pedro templom átriumában találják meg a táskát. 

A rendőrség szerint az elnöki jelvények teljes épségen kerültek elő. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt