Az egyik legnagyobb német gyógyszergyár megtiltaná, hogy kivégzésekhez használják a gyógyszerét az USA-ban

külföld
2018 augusztus 10., 05:06
comments 84

Carey Dean Moore, aki a bíróság ítélete szerint 1979-ben két taxisofőrt gyilkolt meg Omahában, ezért halálra ítélték, már nem küzd az ítélet ellen, de egy német gyógyszergyárnak hála mégis megmenekülhet, írja a New York Times. A Fresenius Kabi, amiről talán még nem hallottak, de az egyik legnagyobb német vállalat, keresetet nyújtott be Nebraskában a kivégzés elhalasztásáért, mert a helyi hatóságok olyan méregkoktélt használnának, amiben két terméküket is belekeverték.

Márpedig a német cég érvei szerint jelentősen rombolná jó hírüket, ha gyógyításra szánt készítményeiket emberek megölésére használnák.

A cég keresetében azt állítja, hogy nem a halálbüntetés kérdésében akarnak állást foglalni. Ugyanakkor állításuk szerint forgalmazóikkal kötött szerződéseikben határozottan kikötik, hogy termékeiket nem adhatják el börtönöknek kivégzésekre, csakis kórházaknak vagy orvosi felhasználásra. Vagyis állításuk szerint a nebraskai büntetésvégrehajtás kizárólag illegálisan juthatott hozzá két gyógyszerükhöz, egy izomlazítóhoz és egy olyan szerhez, ami rendkívül nagy adagolásban szívleállást okozhat.

A gyógyszergyár keresete ténylegesen életet menthet, mert a nebraskai hatóságoknak eléggé sietős volna lebonyolítani a kivégzést. A rendelkezésükre álló - a gyógyszergyártó szerint illegálisan beszerzett - készletekben az egyik érintett szer szavatossága három héten belül, a másiké október 31-én jár le, vagyis már egy rövid halasztás is azt jelentené, hogy törvényesen nem használhatnák - lejárt szereket még kivégzésekhez se használhatnak.

A Fresenius Kabi keresetében amúgy azzal is érvel, hogy nem tudja garantálni illegálisan beszerzett gyógyszerei minőségét, így még az is előfordulhat, hogy a kivégzés sikertelen lenne, pokoli szenvedéseket okozva ezzel az elítéltnek. Ez pedig már szinte kimeríti az amerikai alkotmányban "a szokatlan és kegyetlen" büntetésekre vonatkozó tilalmat, amivel amúgy általában is szoktak érvelni a jogvédők a méreginjekciós kivégzések ellen.

Amúgy pedig azt állítják, hogy sem közvetlenül ők, sem szerződött forgalmazóik nem adtak el gyógyszereket a nebraskai büntetésvégrehajtásnak, márpedig szerintük ha Nebraska valóban törvényesen akarja végrehajtani az ítéletet, annak minimálisan is feltétele lenne, hogy ne illegálisan beszerzett szereket használjanak hozzá. (Via The New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.