Az egyik legnagyobb német gyógyszergyár megtiltaná, hogy kivégzésekhez használják a gyógyszerét az USA-ban

Carey Dean Moore, aki a bíróság ítélete szerint 1979-ben két taxisofőrt gyilkolt meg Omahában, ezért halálra ítélték, már nem küzd az ítélet ellen, de egy német gyógyszergyárnak hála mégis megmenekülhet, írja a New York Times. A Fresenius Kabi, amiről talán még nem hallottak, de az egyik legnagyobb német vállalat, keresetet nyújtott be Nebraskában a kivégzés elhalasztásáért, mert a helyi hatóságok olyan méregkoktélt használnának, amiben két terméküket is belekeverték.

Márpedig a német cég érvei szerint jelentősen rombolná jó hírüket, ha gyógyításra szánt készítményeiket emberek megölésére használnák.

A cég keresetében azt állítja, hogy nem a halálbüntetés kérdésében akarnak állást foglalni. Ugyanakkor állításuk szerint forgalmazóikkal kötött szerződéseikben határozottan kikötik, hogy termékeiket nem adhatják el börtönöknek kivégzésekre, csakis kórházaknak vagy orvosi felhasználásra. Vagyis állításuk szerint a nebraskai büntetésvégrehajtás kizárólag illegálisan juthatott hozzá két gyógyszerükhöz, egy izomlazítóhoz és egy olyan szerhez, ami rendkívül nagy adagolásban szívleállást okozhat.

A gyógyszergyár keresete ténylegesen életet menthet, mert a nebraskai hatóságoknak eléggé sietős volna lebonyolítani a kivégzést. A rendelkezésükre álló - a gyógyszergyártó szerint illegálisan beszerzett - készletekben az egyik érintett szer szavatossága három héten belül, a másiké október 31-én jár le, vagyis már egy rövid halasztás is azt jelentené, hogy törvényesen nem használhatnák - lejárt szereket még kivégzésekhez se használhatnak.

A Fresenius Kabi keresetében amúgy azzal is érvel, hogy nem tudja garantálni illegálisan beszerzett gyógyszerei minőségét, így még az is előfordulhat, hogy a kivégzés sikertelen lenne, pokoli szenvedéseket okozva ezzel az elítéltnek. Ez pedig már szinte kimeríti az amerikai alkotmányban "a szokatlan és kegyetlen" büntetésekre vonatkozó tilalmat, amivel amúgy általában is szoktak érvelni a jogvédők a méreginjekciós kivégzések ellen.

Amúgy pedig azt állítják, hogy sem közvetlenül ők, sem szerződött forgalmazóik nem adtak el gyógyszereket a nebraskai büntetésvégrehajtásnak, márpedig szerintük ha Nebraska valóban törvényesen akarja végrehajtani az ítéletet, annak minimálisan is feltétele lenne, hogy ne illegálisan beszerzett szereket használjanak hozzá. (Via The New York Times)