Merkel és Sánchez: Együtt kell működni Afrikával

Közösen állt ki Pedro Sánchez spanyol kormányfő és Angela Merkel német kancellár a dél-spanyolországi Sanlúcar de Barramedában, és arról beszéltek, hogy fokozni kell az együttműködést az afrikai országokkal a migráció ellenőrzése érdekében.

Fotó: CRISTINA QUICLER/AFP

„Nem csupán Afrikáról kell beszélnünk, hanem Afrikával kell beszélnünk” - fogalmazott Angela Merkel. Pedro Sánchez szerint minél nagyobb a szakadék Európa és Afrika között a gazdasági, társadalmi fejlődés, valamint az emberi jogok védelmét, és a politikai stabilitást tekintve, „annál nagyobb lesz a Földközi-tengeren zajló dráma”.

Ezért az unió egyik fő feladata kell hogy legyen ennek a szakadéknak a csökkentése - tette hozzá. A politikusok főleg a határnak számító Marokkóval és Tunéziával való párbeszédet és összefogást hangsúlyozták.

Fotó: CRISTINA QUICLER/AFP

Angela Merkel kiállt egy igazságos elosztási rendszer kialakítása mellett az EU-ba érkező menedékkérők számára - szerinte ez nem csupán néhány ország feladata, hanem mindenkié, viszont ennek új formáját egyelőre még nem találták meg.

Merkel szerint a dublini rendszer jelenleg nem működik. Kérdésre válaszolva kijelentette: harcolni kell a rasszista tendenciák ellen, amelyek minden uniós tagállamban megfigyelhetők.

Fotó: CRISTINA QUICLER/AFP

A spanyol szocialista és a német keresztény konzervatív vezető találkozójának első napján lépett életbe az a megállapodás, amely alapján a Spanyolországban regisztrált, majd a német határon feltartóztatott menedékkérőket visszaküldik Spanyolországba.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) legutóbbi adatai szerint Spanyolországban július végéig 23 500 menedékkérőt regisztráltak, így most a délnyugat-európai ország az Észak-Afrika felől az Európai Unióba irányuló migráció legfőbb célországa. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.