Merkel és Sánchez: Együtt kell működni Afrikával

Közösen állt ki Pedro Sánchez spanyol kormányfő és Angela Merkel német kancellár a dél-spanyolországi Sanlúcar de Barramedában, és arról beszéltek, hogy fokozni kell az együttműködést az afrikai országokkal a migráció ellenőrzése érdekében.

Fotó: CRISTINA QUICLER/AFP

„Nem csupán Afrikáról kell beszélnünk, hanem Afrikával kell beszélnünk” - fogalmazott Angela Merkel. Pedro Sánchez szerint minél nagyobb a szakadék Európa és Afrika között a gazdasági, társadalmi fejlődés, valamint az emberi jogok védelmét, és a politikai stabilitást tekintve, „annál nagyobb lesz a Földközi-tengeren zajló dráma”.

Ezért az unió egyik fő feladata kell hogy legyen ennek a szakadéknak a csökkentése - tette hozzá. A politikusok főleg a határnak számító Marokkóval és Tunéziával való párbeszédet és összefogást hangsúlyozták.

Fotó: CRISTINA QUICLER/AFP

Angela Merkel kiállt egy igazságos elosztási rendszer kialakítása mellett az EU-ba érkező menedékkérők számára - szerinte ez nem csupán néhány ország feladata, hanem mindenkié, viszont ennek új formáját egyelőre még nem találták meg.

Merkel szerint a dublini rendszer jelenleg nem működik. Kérdésre válaszolva kijelentette: harcolni kell a rasszista tendenciák ellen, amelyek minden uniós tagállamban megfigyelhetők.

Fotó: CRISTINA QUICLER/AFP

A spanyol szocialista és a német keresztény konzervatív vezető találkozójának első napján lépett életbe az a megállapodás, amely alapján a Spanyolországban regisztrált, majd a német határon feltartóztatott menedékkérőket visszaküldik Spanyolországba.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) legutóbbi adatai szerint Spanyolországban július végéig 23 500 menedékkérőt regisztráltak, így most a délnyugat-európai ország az Észak-Afrika felől az Európai Unióba irányuló migráció legfőbb célországa. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.