Minden korábbinál közelebb juthatunk a Naphoz

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Végül csak 24 órával kellett elhalasztani a NASA napkutató űrszondájának kilövését, jelentette az ABC News. A szondát eszerint vasárnapra virradóra fellőtték.

A Parker Napszondát (PSP) rendkívül erős hőpajzsok védik a napkorona félmillió fokos hőmérsékletétől.Fotó: GLENN BENSON/AFP

A Parker Napszonda (PSP) névre keresztelt szondával a napkoronát és a napszelet kívánják tanulmányozni. Ez a szonda fogja a legjobban megközelíteni a napot az eddig fellőtt űreszközök közül.

A szondát Eugene Parkerről, a Chicagói Egyetem fizikusáról nevezték el, aki elsőként feltételezte a napszél létezését. A szonda is az ő agyszüleménye volt, a múlt héten, a küldetést bemutató sajtótájékoztatón Parker azt mondta, várakozásai szerint "meglepetéseket" fognak találni.

A PSP, a NASA első, élő személyről elnevezett eszköze a tervek szerint világrekord sebességgel, 692 ezer km/h-ával közelíti majd meg a napot, hogy 145 millió kilométer megtétele után mindössze 6,5 millió kilométeres magasságban keringjen csillagrendszerünk központi csillaga körül. Hogy erre képes legyen, ahhoz félmillió fokos hőmérsékletet is ki kell bírnia. Erre úgy lesz képes, hogy saját hőpajzsai árnyékában repül majd a napkoronában, de a Nap felé eső oldala így is 1300 fokosra hevülhet.

A szonda a nap energiájáról közöl majd méréseket, és minden eddiginél közelebbről tanulmányozhatja a Nap koronáját, a koronakidobódásokat és a napszelet.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.