Minden korábbinál közelebb juthatunk a Naphoz

Több 444 videó?
Szeretném

Végül csak 24 órával kellett elhalasztani a NASA napkutató űrszondájának kilövését, jelentette az ABC News. A szondát eszerint vasárnapra virradóra fellőtték.

A Parker Napszondát (PSP) rendkívül erős hőpajzsok védik a napkorona félmillió fokos hőmérsékletétől.Fotó: GLENN BENSON/AFP

A Parker Napszonda (PSP) névre keresztelt szondával a napkoronát és a napszelet kívánják tanulmányozni. Ez a szonda fogja a legjobban megközelíteni a napot az eddig fellőtt űreszközök közül.

A szondát Eugene Parkerről, a Chicagói Egyetem fizikusáról nevezték el, aki elsőként feltételezte a napszél létezését. A szonda is az ő agyszüleménye volt, a múlt héten, a küldetést bemutató sajtótájékoztatón Parker azt mondta, várakozásai szerint "meglepetéseket" fognak találni.

A PSP, a NASA első, élő személyről elnevezett eszköze a tervek szerint világrekord sebességgel, 692 ezer km/h-ával közelíti majd meg a napot, hogy 145 millió kilométer megtétele után mindössze 6,5 millió kilométeres magasságban keringjen csillagrendszerünk központi csillaga körül. Hogy erre képes legyen, ahhoz félmillió fokos hőmérsékletet is ki kell bírnia. Erre úgy lesz képes, hogy saját hőpajzsai árnyékában repül majd a napkoronában, de a Nap felé eső oldala így is 1300 fokosra hevülhet.

A szonda a nap energiájáról közöl majd méréseket, és minden eddiginél közelebbről tanulmányozhatja a Nap koronáját, a koronakidobódásokat és a napszelet.