Emberére talált Trump, a legjobb tanítványával kell megküzdenie

külföld
2018 augusztus 13., 08:12
comments 298

Trump rasszista, nőgyűlölő és

vészesen elbutult,

állítja most megjelenő, a Fehér Házban töltött időszakáról szóló önéletírásában Omarosa Manigault Newman. Kemény szavak, de nem a leghitelesebb forrásból. Mondjuk ennek, ahogy azt Trump karrierje is bizonyítja, valóságon túli valóságunkban már igen kevés jelentősége van. Mi több, Trump talán még sosem nézett szembe veszélyesebb kihívással, mint most.

Omarosa Manigault Newman suhan át az elnök mögött 2017. március 13-án a a Fehér Ház Roosevelt termében, ahol a kormányüléseket tartják.
photo_camera Omarosa Manigault Newman suhan át az elnök mögött 2017. március 13-án a Fehér Ház Roosevelt termében, ahol a kormányüléseket tartják. Fotó: Pablo Martinez Monsivais/AP

Manigault Newman, akit amúgy az egész Egyesült Államok csak keresztnevén hív, ugyanis

Trump legjobb tanítványa.

Karrierjét eleve Trump valóságshowjának, a Gyakornoknak köszönheti, ahol ő volt a főgonosz szarkavaró. Minden jel szerint ihatta Trump minden szavát, legalábbis a legfontosabb trükköket biztos eltanulta tőle. Miután Trump maga mellé vette a Fehér Házba hivatalsegédnek, mindenhova szabad bejárása volt.

"Még a szar is belém szorul, annyira rettegek tőle. Testileg is nagyon fenyegető jelenség" - mondta róla egy férfi kollégája, aki saját állítása szerint sose mert nemet mondani neki. "Akármit akart, egyből rávágtam, hogy briliáns. Félek tőle. Félek, hogy simán megver" - mondta az Axiosnak a forrás, aki még csak ahhoz se járult hozzá, hogy bármilyen utalást tegyenek a konkrét munkájára. Attól tart, hogy Manigault Newman még most is utána tudna nyúlni.

Az Axios szerint a rettegő munkatárs érzelmeit három más volt fehér házi dolgozó is osztja. "Száz százalékig. Mindenki be volt szarva tőle".

Hogy miért?

"Talán ő a leginkább trumpi a trumpi karakterek között. Ismeri a médiát, tudja, milyen jelentősége van a testi jelenlétnek, pont mint Trump. Talán ezért is van ennyire összezavarodva (az elnök)" - mondta egy szintén rettegő, ezért neve elhallgatását kérő forrás, aki szerint annak, hogy Trump egyáltalán "működik", a titka az, hogy "szarik mindenre és mindenkire". Ahogy szerinte Manigault Newman is. "Meg se rezzen a dolgoktól, amitől mindenki más kiborulna".

"Éppen túltrumpolja Trumpot" - próbálta lezárni a gondolatmenetet, de röhögőgörcsöt kapott saját poénjától és elvesztette a fonalat.

Manigault Newman fehér házi kalandjairól már korábban is remek sztorik szivárogtak. Egyesek szerint Sean Spicer, Trump első szóvivője folyamatos harcban állt kollégáival, akik folyton az ő irodájába akarták beültetni Manigault Newmant, hogy ő legyen a főnöke. Ez persze érthető, mert Manigault Newman soha senkire nem hallgatott. Amikor John Kelly lett Trump kabinetfőnöke, és tisztogatásba kezdett, a korabeli pletykák szerint Manigault Newmant csak az elnöki testőrséggel tudta kirakatni, miután őrjöngve megpróbált berontani Trump hálószobájába.

Manigault Newman most könyvét promótálva határozottan tagadja ezt. Igazát egy olyan hangfelvétellel próbálja igazolni, amit

a világ legszigorúbban védett helyiségében, a Fehér Ház helyzetszobájában (situation room) rögzített.

Ide eleve csak nagyon kevesek jogosultak belépni, akiknek valószínűleg eszükbe nem jutna titokban felvételt készíteni, vagy feltételezni, hogy bármelyikük ezt tenné. A felvételen is hallani, hogy Manigault Newman a kirúgás hírére azonnal visszakérdez, hogy erről Trump is tud-e. Kelly pedig azt mondja neki, hogy ha botrány nélkül távozik, akkor nem sérül a hírneve, és a jövőben még hivatkozhat is rá, hogy egy évet a köz szolgálatában dolgozott. Omarosa szerint ez egyértelmű fenyegetés volt. Szerinte amúgy a felvétel bizonyítja, hogy a korabeli jelentésekkel szemben nem rohangált anyázva és mindenkit fenyegetve a kirúgás hírére a Fehér Házban. Tény, hogy ilyesmi nincs a felvételen, de ez csak annyit igazol, hogy a helyzetszobában nem őrjöngött.

Mert amúgy voltak egyedi húzásai. Tavaly áprilisban elég nagy kavarodást okozott, amikor egy hétvégén teljes menyasszonyi ruhában, koszorúslányai kíséretében jelent meg a Fehér Házban, hogy a Rózsakertben fotózkodjon.

A helyzet igazi szépsége persze az, hogy ezt a botrányt Trump csak és kizárólag magának köszönheti. Manigault Newman az ő embere volt, miatta lehetett a Fehér Házban, neki köszönhetően volt olyan hozzáférése, hogy még a helyzetszobában is titkos felvételeket készíthessen. És bár most a Fehér Ház - elég sok bizonyítékkal megtámogatva - ugyan megkérdőjelezi a hitelességét, Manigault Newman egy kicsit se szavahihetetlenebb volt főnökénél, Donald Trumpnál, aki a Washington Post 2018. augusztus 1-i összesítése alapján elnöksége első 558 napjában 4229-szer, napi átlag 7,5-szer hazudott, csúsztatott, füllentett, ködösített, mismásolt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.