Egyiptomban elfogadták a törvényt, amivel lekapcsolhatnak bármilyen honlapot, ami nem tetszik a hatalomnak

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Egyiptom elnöke, Abdel Fatah el-Sziszi aláírta azt az új törvényt, mely révén a jövőben az állam elhallgattatja a neki nem tetsző honlapokat. A papíron a cyberbűnözés ellen létrehozott törvény révén a kormány korlátozhatja az elérhetőségét bármilyen olyan honlapnak, amely a hatóságok szerint veszélyt jelentenek a nemzetbiztonságra vagy a gazdaságra. 

Ezen kívül bárki, aki ilyen honlapot üzemeltet vagy látogat (!), pénzbírságra, egyes esetekben pedig börtönbüntetésre is számíthat. A hatóságok szerint az új szabályozásra a terrorizmus elleni harc miatt volt szükség, de civil szervezetek és emberi jogi szakértők szerint el-Sziszi az ellenzéki hangokat próbálja teljesen kiszorítani a nyilvánosságból. 

Helyi szervezetek becslése szerint mintegy 500 honlap már eddig is elérhetetlen volt az országban, az új törvénnyel a cenzúra csak hatékonyabbá válhat. A múlt hónapban fogadtak el egy olyan törvényt is, mely értelmében bármilyen közösségi médiás profilt, melynek legalább 5000 követője van, elrendelhetik a hatóságok a felügyeletét. 

Az egyiptomi sajtó képviselői szerint mivel az országban lehetetlen ellenzéki tüntetéseket tartani, az internet maradt szinte egyetlen terepe az ellenzéki mozgalmaknak. 

A Human Rights Watch jelentése szerint az egyiptomi hatóságok az utóbbi időben érezhetően még nagyobb nyomást helyeztek bárkire, aki kritikát fogalmaz meg a kormánnyal szemben, és sokszor ezt rendkívüli állapotra hivatkozva teszik. (BBC)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.