Nem jó a használt kontaktlencsét lehúzni a vécén

Ugyanúgy parányi műanyagrészecskékké bomlik fel a kontaktlencse, ezért nem szabad a csatornarendszerbe üríteni a használt darabokat, hívják fel a figyelmet amerikai kutatók.

Az Ariozona állami egyetemen végzett kutatás szerint az amerikaiak közül 45 millióan hordanak kontaktlencsét, és 15-20%-uk a használt darabokat egyszerűen lehúzza a vécén, vagy zuhanyzás közben a lefolyóba dobja. 

Ennek a feltehetően világszerte is hasonló arányokkal bíró jelenségnek kellene véget vetni ahhoz, hogy az egyébként kifejezetten ellenálló anyagokból álló kontaktlencsék, ne maradjanak benne a biológiai körforgásban.

A kutatók becslése szerint csak az USA-ban évente 220 ezer kilogramm kidobott lencse kerül a szemétbe, ebből 13 ezer kilogramm végzi a csatornákban, pontosabban a szennyvíztisztító telepek megtisztított iszapjában.

Ezt a fizikailag, kémiailag és biológiailag is nagyjából megtisztított iszapot végül termőföldeken terítik szét, ám bizonyos anyagokat, így a kifejezetten ellenálló, rugalmas kontaktlencséket nem tudják belőle kiszűrni. A szennyezett földet aztán elfogyasztják a giliszták, ahonnan a madarak szervezetébe juthat a műanyag. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.