Áder szerint Magyarországnak ragaszkodnia kell a nyugati kultúrához

POLITIKA
2018 augusztus 20., 07:41
comments 525
Ünnepélyes zászlófelvonás 2018. augusztus 20-án reggel a Kossuth téren.
photo_camera Ünnepélyes zászlófelvonás 2018. augusztus 20-án reggel a Kossuth téren. Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Magyarország Szent István királytól "magyar szívet és európai lelkiismeretet kapott", jelentette ki augusztus 20-i ünnepi beszédében, az állami lobogó felvonása után Áder János köztársasági elnök, aki szerint hazánknak ragaszkodnia kell a nyugati kultúrához. Szerinte István "magyar öntudata sosem kelt harcra európai szellemével".

Áder János köztársasági elnök köszöntötte az egybegyűlteket, beszédében azt emelte ki, hogy Magyarország a nyugati civilizációhoz tartozik.
photo_camera Áder János köztársasági elnök köszöntötte az egybegyűlteket, beszédében azt emelte ki, hogy Magyarország a nyugati civilizációhoz tartozik. Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

István és apja, Géza a törzsi keretek közt élő, ezért megosztott magyarság saját uralma alatt való egyesítéséért vívott harcában fordult a nyugati kereszténység felé, részben azért is, mert legerősebb riválisai addigra a bizánci kereszténység felé fordultak, Bizánctól remélve támogatást. Géza és István velük szemben nyugatról remélt és kapott is segítséget.

A köztársasági elnök beszéde után hagyományosan tiszteket avattak.
photo_camera A köztársasági elnök beszéde után hagyományosan tiszteket avattak. Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Áder szerint István hitt abban is, hogy hatalmunkban áll alakítani a történelmet. "Barátokat gyűjtött, míg más fejedelmek ellenségeket, és a békességet kereste" - mondta az uralkodóról, akinek örökösét elűzték a magyar urak, és helyette István egyik ellenségének, Vazulnak a fiait ültették trónra. Az már csak a sors fura fintora, hogy Béla és András Istvánhoz hasonlóan a központi hatalom megerősítésében voltak érdekeltek, így folytatták a munkáját.

Az új tisztek kardlengetéssel ünnepeltek.
photo_camera Az új tisztek kardlengetéssel ünnepeltek. Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

"Bárhogy is hívták ezt az államot, bárkik is álltak a kormányrúd mellett, s bármerre is próbálták kormányozni, a nemzet sorsát azok formálták, akik hol ösztönösen, hol tudatosan, de becsülettel, tisztességgel és nagyon sok munkával mindvégig a magyarok országát élték tovább, akik a Szent István-i hagyományt folytatták" - jelentette ki az államfő, aki a 20. század borzalmairól, a holokausztról, a svábok kitelepítéséről, az ÁVO rémuralmáról és az 56 utáni megtorlásokról is megemlékezett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.