Mennyire jó edző Klopp, ha nincs mellette hűséges segítője?

futball
2018 augusztus 21., 09:05
comments 37
photo_camera A jin és a jang Liverpoolban elvált egymástól Fotó: OLI SCARFF/AFP

A májusi BL-döntő előtt vált nyilvánvalóvá, hogy valami történt Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere és segédje, Zeljko Buvac között. A szerb edző hivatalosan csak ideiglenesen, de elhagyta a Vörösöket, akik el is bukták a BL-döntőt, majd nem sokkal később bejelentették: Pep Lijnders veszi át Buvac feladatait a csapatnál. Akkor azt pletykálták, Buvac a Frankfurtnál vagy az Arsenalnál köthet ki vezetőedzőként, ám végül egyik klub sem vele kötött szerződést. A szakember az előszezonra sem tért vissza a Liverpoolhoz, ekkor Bogdán Ádám, a csapat magyar kapusa így nyilatkozott róla az Anfield Road blognak:

„Úgy tartják, ő az ész Klopp mögött, de magam sem tudom pontosan, miért és hogyan távozott a BL-döntő előtt. Ha nem jön vissza, az még gondokat okozhat, mert ő nagyon sokat tett az edzőpályán, ő állította fel a csapatot, ő gyakoroltatta a támadási és védekezési variációkat. Ő volt az esze, Klopp pedig a motorja ennek az egésznek”.

Később pletykáltak a Fenerbahce érdeklődéséről is, ám abból sem lett semmi, így a Liverpool-drukkerek még reménykedhettek Buvac visszatérésében. A Liverpool Echo szerint azonban

az edző többé nem tér vissza a csapathoz, ezt pedig hamarosan hivatalosan is bejelenti majd a klub.

Az 1961-ben, boszniai szerb családba született Buvac az egykori Jugoszláviában, de a mai Bosznia-Hercegovina területén nevelkedett. A Borac Banja Lukában kezdett focizni, majd 1991-ben igazolt az akkor Bundesliga 2-es Rot-Weiss Erfurtba. Egy szezon után Mainzba tette át székhelyét, ahol további három éven át egy bizonyos Jürgen Klopp oldalán focizott.

Állítólag nem volt rossz játékos, egykori csapattársa, Ansgar Brinkmann jellemzése szerint gondolatban mindig ellenfelei előtt járt egy lépéssel: ötből négyszer biztosan jó döntést hozott. Egy amatőr együttesben vezetett le hat évig, az időszak második felében pedig már edzőként is dolgozott, miközben folyamatosan tartotta a kapcsolatot Klopp-pal is. Utóbbi elmondása szerint egyezséget kötöttek: amelyikük előbb jut edzői poszthoz profi együttesnél, alkalmazni fogja a másikat segédedzőként.

photo_camera Ritka alkalom, hogy Buvac Klopp nélkül szerepel egy képen. Itt még a Dortmund szerelésében. Fotó: Lukas Schulze/dpa Picture-Alliance/AFP

Végül a Mainznál állt össze az edzőpáros (Kloppot nevezték ki főnöknek, Buvac lett a segítője), ahol feljutás koronázta a munkájukat, és bár a Mainz meg akarta tartani Buvacot vezetőedzőként, ő inkább Klopp-pal tartott Dortmundba. A Borussia Dortmunddal bajnoki címeket és BL-döntőt is ünnepelhettek, végül a Liverpoollal is összejött két kontinentális döntő a duónak. Tizenhét éven keresztül dolgoztak együtt.

Buvac-ról nemcsak a Liverpool játékosai zengenek ódákat: már dortmundi időszakában is meghatározó figura volt az öltözőben. Ilkay Gündogan például „taktikai zseninek” nevezte a bosnyák szakembert, a Bundesliga honlapján megjelent nyári összeállítás szerint pedig ő volt a felelős azért a hihetetlen tempójú játékért, ami a Borussia Dortmundot jellemezte Klopp regnálása alatt. Mats Hummels, aki szintén a Dortmundnál dolgozott együtt a duóval, azt mondta, hogy Buvac-nak elképesztően sok taktikai meglátása volt, és teljesen egyenrangú félként viselkedtek Klopp-pal az edzéseken. Az Eurosport összeállítása szerint Buvac volt az, aki kidolgozta, Klopp csapatainak egyes részeit hogyan és milyen passzokkal lehet a leghatékonyabban összekötni - ennek eredménye lett az a stílus, amely mára a német edző védjegyévé vált a nemzetközi futballban.

„Az öltözőben minden szava törvénynek számított”

– fogalmazott Buvac-ról egyszer Nuri Sahin, a Dortmund játékosa.

photo_camera Itt épp Klopp magyaráz Buvac-nak, de előfordult ez fordítva is Fotó: MARIUS BECKER/dpa Picture-Alliance/AFP

Maga Jürgen Klopp is nagyra tartja egykori beosztottját, egy alkalommal például azt mondta: minden nap tanul valami újat Buvactól. „Sokszor telepatikusan kommunikálnunk, egy árva szót sem kell kimondanunk."

Annak ellenére, hogy a sokszor idegbetegnek tűnő Klopp mellett Buvac tűnt a nyugodtabb figurának, a balkáni szakembert is heves vérmérséklettel áldotta meg a sors. Raphael Honigstein Bring the Noise című, Kloppot bemutató könyvében idézte a Mainz korábbi sportigazgatóját a Klopp–Buvac viszonnyal kapcsolatban. „Buvac nagyon érzelmes. »Nyald ki a seggem! Szar!« – kiáltotta néha, majd kiviharzott a szobából és becsapta az ajtót. Öt perccel később viszont már ismét megölelték egymást” – magyarázta Christian Heidel. Nuri Sahin pedig egyszer ezt mondta róla:

„Buvac nyugodt. Egészen addig, amíg valami balul nem sül el.”

A páros afféle jin-jang volt az edzői munkában: Klopp volt az extrovertált figura, aki őrjöng a pálya szélén, míg Buvac az introvertált, aki higgadtan elemez az edzéseken. Amikor 2013 októberében a Dortmund a Marseille-jel csapott össze a BL-ben és Klopp éppen eltiltását töltötte, Buvac-nak kellett volna sajtótájékoztatót tartania helyette. A reflektorfényt nem kedvelő szakembert végül a főnöke mentette meg: Klopp tanulmányozta az UEFA szabályozását, amiből kiderült, hogy a meccs előtt és után együtt lehet a csapat tagjaival (eltiltása csak a mérkőzés idejére szól), így pedig sajtótájékoztatót is tarthat. Buvac mindössze egyszer törte meg a csendet, amikor egy dortmundi rajongói kiadványnak nyilatkozva így fogalmazott: „Csak akkor beszélek, ha van is mondanivalóm”.

Ami a szerb szakembert illeti: Zeljko Buvac-nak kizárólag amatőr csapattal van vezetőedzői tapasztalata - igaz, egyszer irányította a szerb válogatott felkészülését egy gálameccsre, amelyet azonban végül nem rendeztek meg -, bár ez nem feltétlenül akadály a komolyabb kispadok felé vezető úton. Korábban is dobtak már be mély vízbe „kezdő” menedzsereket, gondoljunk csak Julian Nagelsmann-ra (TSG Hoffenheim), Zinédine Zidane-ra (Real Madrid) vagy éppen Pep Guardiolára (FC Barcelona), szóval egyáltalán nem biztos, hogy a lassan 57 éves Buvac nem állná meg a helyét egy komolyabb csapat élén.

photo_camera Hagyj, Jürgen, egyedül csinálom tovább! Fotó: PAUL GREENWOOD/DPPI

Az eset azért különösen érdekes, mert Klopp liverpooli időszaka alatt többször is kijelentette: edzői stábja nélkül ő csak egy senki lenne. Buvac nélkül most elválhat, a nyilatkozat mennyiben fedte a valóságot. Ha ugyanis egykori játékosaiknak igazuk van, és az edzések, valamint a taktika szempontjából is kulcsfontosságú volt Buvac munkája, Klopp akár könnyen bajba is kerülhet.

Érdekes, hogy kibontakozó problémájával Klopp nincs egyedül:

a legjobb hat angol csapat közül a Liverpoolon kívül további két gárda vesztette el másodedzőjét.

A Manchester Cityt irányító Pep Guardiola 11 éven át dolgozott most távozó segédjével, Domenec Torrenttel ( New York City FC edzője lett), míg a városi rivális Manchester United vezetőedzője, José Mourinho 17 éven át alkotott nyerő párost Rui Fariával, aki azonban májusban elhagyta az Old Traffordot. A Daily Telegraph ennek kapcsán közölt érdekes összeállítást a másodedzők szerepéről.

René Meulensteen - aki korábban a Manchester Unitednél Sir Alex Ferguson segítőjeként dolgozott -, úgy fogalmazott a brit konzervatív napilapnak: a régi idők vezetőedző-segítő munkamegosztása ma már a múlté, komplett edzői csapatok irányítanak egy-egy klubot. Kiemelte ugyanakkor azt is, hogy minden menedzsernek szüksége van egy jó tanácsadóra és bizalmasra, ezt a szerepet pedig többnyire a másodedzők töltik be a vezetőedzők mellett.

Alan Smith, az 1990-ben FA Kupát nyert Crystal Palace másodedzője a lapnak azt mondta, most dől el majd igazán, hogy Klopp, Guardiola és Mourinho az igazán nagy menedzserek közé tartoznak-e. Meulensteen megjegyezte, Sir Alex Ferguson több másodedzővel is tudott sikeresen együttműködni az évek során, ami megmutatta a skót legenda igazi nagyságát. „Klopp, Mourinho, Guardiola… mindannyian erős személyiségek, úgy hiszem, ők is képesek lesznek erre. De mindenképp érdekes időszak következik” – zárta szavait a holland szakember, aki később a Fulhamnél is dolgozott a Premier League-ben, igaz, csak kevés sikerrel.

A poszt szerzője Földi Bence, a Magyar Nemzet Online egykori újságírója, az Anfield Road blog szerkesztője.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.