A tálibok is elutazhatnak a moszkvai béketárgyalásokra

külföld
2018 augusztus 22., 06:00
comments 13

"Az első visszajelzés pozitív volt, úgy tervezik, hogy részt vesznek a tanácskozáson" - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a tálibokról, akik ezek szerint szeptemberben Moszkvába utaznak, hogy Afganisztán békéjéről egyeztessenek.

A szeptember 4-én kezdődő békekonferencián a tálibok és az afgán kormány mellett Kína, Irán és Pakisztán is képviselteti magát.

A talibán hivatalosan nem kommentálta a békekonferenciáról szóló jelentéseket, de a szervezet egyik vezetője az AP-nek megerősítette, hogy delegációt küldenek Moszkvába. Mint mondta, a tálibok Kínába és Pakisztánba is küldenek delegációt.

A moszkvai béketárgyalás lehet az első, amelyen a tálibok 17 évvel ezelőtti bukásuk óta részt vesznek. Tavaly is hivatalosak voltak a tárgyalások első körére, de azon végül nem vettek részt.

A tárgyalásokat megelőző időszak egyszerre volt kétségbeejtő és reményteli. Bár a Ramadant lezáró Eid al-Fitr ünnep idejére hirdetett tűzszünet nagy siker volt, és azóta is folynak egyeztetések a tálibok és a kormány között, az elmúlt hetekben fellángolt az erőszak. Pedig az Eid idejére kötött tűzszünet bizonyította, hogy a tálibok képesek féken tartani fegyvereseiket - és azt is, hogy több ezer fegyveres felett van hatalmuk.

A múltkori tűzszünet sikerére tekintettel Ashraf Ghani afgán elnök az Eid al-Adha ünnepére is tűzszünetet kért. Erre a tálibok egy Kabul elleni rakétacsapással válaszoltak, amit ráadásul Ghani egy, a békéről szóló beszéde idejére időzítettek. A Wall Street Journal értesülései szerint ugyanakkor nem hivatalos tűzszünetet terveznek az ünnep idejére.

A béketárgyalásokon való részvétel annyiban meglepő fejlemény, hogy a tálibok az idei harci szezonban megerősödtek, több vidéki területre is kiterjesztették ellenőrzésüket. Még nagyobb városokat is lerohantak, ahonnan az afgán kormányerőknek csak amerikai légi támogatással sikerült kiverniük őket. Ezért is aggasztja az amerikai biztonságpolitikai szakértőket Donald Trump szemmel látható frusztrációja az afgán háború végtelen elhúzódása miatt. Attól tartanak ugyanis, hogy az amerikaiak kivonulásával végleg a tálibok javára billenne az erőegyensúly. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.