A tálibok is elutazhatnak a moszkvai béketárgyalásokra

"Az első visszajelzés pozitív volt, úgy tervezik, hogy részt vesznek a tanácskozáson" - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a tálibokról, akik ezek szerint szeptemberben Moszkvába utaznak, hogy Afganisztán békéjéről egyeztessenek.

A szeptember 4-én kezdődő békekonferencián a tálibok és az afgán kormány mellett Kína, Irán és Pakisztán is képviselteti magát.

A talibán hivatalosan nem kommentálta a békekonferenciáról szóló jelentéseket, de a szervezet egyik vezetője az AP-nek megerősítette, hogy delegációt küldenek Moszkvába. Mint mondta, a tálibok Kínába és Pakisztánba is küldenek delegációt.

A moszkvai béketárgyalás lehet az első, amelyen a tálibok 17 évvel ezelőtti bukásuk óta részt vesznek. Tavaly is hivatalosak voltak a tárgyalások első körére, de azon végül nem vettek részt.

A tárgyalásokat megelőző időszak egyszerre volt kétségbeejtő és reményteli. Bár a Ramadant lezáró Eid al-Fitr ünnep idejére hirdetett tűzszünet nagy siker volt, és azóta is folynak egyeztetések a tálibok és a kormány között, az elmúlt hetekben fellángolt az erőszak. Pedig az Eid idejére kötött tűzszünet bizonyította, hogy a tálibok képesek féken tartani fegyvereseiket - és azt is, hogy több ezer fegyveres felett van hatalmuk.

A múltkori tűzszünet sikerére tekintettel Ashraf Ghani afgán elnök az Eid al-Adha ünnepére is tűzszünetet kért. Erre a tálibok egy Kabul elleni rakétacsapással válaszoltak, amit ráadásul Ghani egy, a békéről szóló beszéde idejére időzítettek. A Wall Street Journal értesülései szerint ugyanakkor nem hivatalos tűzszünetet terveznek az ünnep idejére.

A béketárgyalásokon való részvétel annyiban meglepő fejlemény, hogy a tálibok az idei harci szezonban megerősödtek, több vidéki területre is kiterjesztették ellenőrzésüket. Még nagyobb városokat is lerohantak, ahonnan az afgán kormányerőknek csak amerikai légi támogatással sikerült kiverniük őket. Ezért is aggasztja az amerikai biztonságpolitikai szakértőket Donald Trump szemmel látható frusztrációja az afgán háború végtelen elhúzódása miatt. Attól tartanak ugyanis, hogy az amerikaiak kivonulásával végleg a tálibok javára billenne az erőegyensúly. (Via The Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.