Aligha fog eljárás indulni Németországban az USA-ból kitoloncolt egykori náci őr ellen

külföld
2018 augusztus 22., 17:33
comments 208

Nem valószínű, hogy a német hatóságok bíróság elé vinnék azt a 95 éves férfit, akit a hét elején toloncoltak ki az Egyesült Államokban, amiért a második világháború idején egy koncentrációs táborban volt fegyveres őr. 

A legismertebb német nácivadász, Jens Rommel szerint nincs elég bizonyítéka a hatóságoknak ahhoz, hogy vádat emeljenek Jakiw Palij ellen. A nemzetszocialista bűnöket vizsgáló hivatalt vezető Rommel szerdán arról beszélt a német sajtóban, hogy a férfi ellen így nincs letartóztatási parancs sem, és szerinte igencsak valószínűtlen, hogy ez a jövőben megváltozzon. 

photo_camera Fotó: AP

Palijnak hétfőn kellett elhagynia queensi otthonát. A kerekesszékes férfit a hatóságok előbb New Jerseybe szállították, onnan pedig Düsseldorfba repült, miután Donald Trump elrendelte a kitoloncolását. Németországban a mentők egy idősek otthonába szállították, és feltehetően a férfi itt fogja leélni hátralevő idejét. 

Az amerikai hatóságok szerint a treblinkai haláltáborban őrként szolgáló férfi hatezer zsidó megölésében segédkezett. 

A német kormány végül vállalta a morális felelősséget Palij befogadásáért. Sokáig az sem volt egyértelmű, hogy mi lesz az idős férfi sorsa: az amerikai hatóságok egy évtizede szerették volna kitoloncolni, de sem Lengyelország, ahol papíron született, sem Ukrajna, ahova az egykori szülővárosa ma tartozik, nem volt hajlandó fogadni. Berlin is sokáig tiltakozott, így a kitoloncolás elrendelésétől kezdve 14 éven át zajlott diplomáciai küzdelem az USA és Németország között. Kiszivárgott hírek szerint a Trump által kinevezett új berlini nagykövet legfontosabb feladata éppen az volt, hogy elintézze a mind demokrata, mind republikánus politikusok által támogatott kitoloncolást. 

A német sajtóban megjelent hírek szerint amúgy a helyi hatóságok is próbáltak bizonyítékokat találni azzal kapcsolatban, hogy Palijnak köze volt a gyilkosságokhoz, de nem találtak semmit. A kitoloncolása pedig Rommel szerint nem változtat ezen a tényen. 

Palij 1949-ben érkezett meg az Egyesült Államokba, 1957-ben pedig állampolgárságot kapott. A szövetségi hatóságok 2003-ban tárták fel, hogy a férfi hazudhatott a bevándorlásiaknak, egy New York-i bevándorlási bíróság 2005-ben pedig visszavonta a férfi állampolgárságát, és elrendelte a kitoloncolását. Akkor a férfi arról beszélt, hogy nem volt kollaboráns, és 18 évesen besorozták, amikor a nácik elfoglalták a gazdaságukat. Az eddig megismert adatok alapján a férfit az SS tagjai képzeték ki, de sosem volt német állampolgársága. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.