Húsz éve egész Hollandiát megrázta egy 11 éves fiú meggyilkolása, most lett gyanúsítottja az ügynek

külföld
2018 augusztus 22., 14:57
comments 112

A holland rendőrség szerdai bejelentése szerint sikerült komoly előrelépést elérniük egy 20 éve zajló gyermekgyilkossági nyomozásban: 1998 augusztusában tűnt el egy iskolai táborozás során a sátrából a 11 éves Nicky Verstappen. A fiatal fiú holtteste másnap, a közeli erdőből került elő.

Nicky Verstappen

Két évtizeden át zajló nyomozás után a rendőrség most megnevezett egy gyanúsítottat, a közelben élő Jon Brescht, aki nemrég tűnt el. A nyomozás ország történetének legnagyobb léptékű DNS-mintavétele zajlott. Nicky ruháján mindössze egyetlen idegen DNS-darabot találtak, de a rendőrségnek több mint 14 ezer férfi adott önként DNS-mintát, e lévén pedig lehetőség volt rokonok révén is kutatni az elkövető után. 

A gyanúsítottat viszont nem így találták meg: az 55 éves Brech, aki a közelben élt a táborozás idején, és akit bár hívtak az önkéntes DNS-mintavételre, de nem vett részt ezen. 

A gyanúsított fotója
photo_camera A gyanúsított fotója

Kevéssel a gyilkosság után a rendőrség egyszer már felfigyelt a férfira, mivel pár nappal a holttest megtalálása után a környéken sétált éjjel. A rendőrök akkor kikérdezték, de végül arra jutottak, hogy csak véletlenül épp arra járt. 

A férfi jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik, az előző év végén hagyhatta el az országot. Februárban azt mondta a családjának, hogy túrázni ment Franciaországba, azóta nem hallottak róla. Miután a rendőrség tudomására jutott az eltűnése, átkutatták az otthonát, és ekkor derült ki, hogy 100 százalék biztossággal egyezik a DNS-e a gyerek ruháján talált mintával. 

A rendőrség feltételezése szerint a férfi bujkálhat. Mint elmondták, egy meglehetősen profi remetéről van szó, aki feltalálja magát az erdőben, és hosszú ideig képes ott ellenni. 

A BBC helyszíni beszámolója szerint Nicky meggyilkolása sosem hagyta nyugodni a holland közvéleményt: a 11 éves fiú halála egykor megrázta az egész országot. Nevéből az óvatosságra figyelmeztető szólás lett. Családja sem akarta feladni a reményt, hogy egyszer elkapják a gyilkost, Nicky édesanyja, Berthie Verstappen most arról beszélt, hogy 20 év után végre tudnak egy nevet és látnak egy arcot a gyilkoshoz. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.