Hirohito császár szorongó rettegésben élte élete utolsó éveit

külföld
2018 augusztus 23., 07:34
comments 177
Hirohito császár (j) fiával és örökösével, Akihito koronaherceggel 1955-ben.
photo_camera Hirohito császár (j) fiával és örökösével, Akihito koronaherceggel 1955-ben. Fotó: Ann Ronan Picture Library/Photo12

"Mi értelme tovább élni [...] ha az csak újabb esély arra, hogy valami szenvedést okozó dolgot lássak, halljak" - reagált Hirohito, a II. világháború alatt is uralkodó japán császár 1987-ben arra a felvetésre, hogy bátyja két hónappal korábbi halálára és hajlott korára tekintettel csökkenteni kéne a munkaterhét, hogy tovább élhessen. A császár szavait kamarása, Kobajasi Sinobu jegyezte le.

Hirohitót az aggasztotta, hogy őt okolják Japán második világháborúban játszott szerepéért. Hű kamarása, Kobajasi vigasztalni próbálta a császárt. "Tekintettel arra, hogy milyen fejlődés ment végbe az országban az újjáépítés után, az csak egy lap lesz a történelemben. Nincs oka aggódni" - válaszolta neki naplóbejegyzése szerint. Kobajasi naplójából a Kyodo hírügynökség közölt részleteket.

Ez a beszélgetés 1987. április 7-én zajlott, amikor a Császári Háztartás a császár munkaterhének csökkentését javasolta. Hirohito ekkor már 87 éves volt, két évvel később, uralkodása 64. évében hunyt el.

Hirohito szerepe a második világháborúban nagyon megosztó téma Japánban. Vannak, aki szerint egyértelműen felelős volt a történtekért, mások szerint viszont valójában nem volt befolyása az országot irányítása alá vonó katonai vezetőkre és a militarista kormányra. Újonnan nyilvánosságra hozott dokumentumok alapján egyértelmű, hogy a császár maga is támogatta Pearl Harbor megtámadását. A miniszterelnök, Todzsó Hideki hivatalsegédjének feljegyzése szerint miután beszélt a császárral, Todzsó azt mondta, hogy Hirohito "nyugodt és megingathatatlan".

Japán legyőzése után felmerült, hogy Hirohitót is háborús bűnösként kéne bíróság elé állítani, de az amerikai megszállók úgy ítélték meg, hogy nagyobb hasznukra lesz, ha békén hagyják.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.