Digitális tanácsadó testülete lett a német kormánynak, de majdnem elterelte erről a figyelmet, hogy az egyik tag rövidnadrágban és baseballsapkában állt oda a csoportképre

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Szerdán mutatták be a német kormány új digitális tanácsadó testületét. Négy nőt és hat férfit kértek fel arra, hogy a következő ciklusban segítsék a kormány munkáját az internet, az AI és a bigdatával kapcsolatos nehéz kérdések és dilemmák megválaszolásában. 

A tanácsadó testület megalapítását lelkesen fogadták német IT-szakemberek, ugyanakkor a hírt szinte elhomályosította az a reakcióhullám, amit az egyik új tag megjelenése váltott ki: Twitteren a legtöbb szó a jobb szélen álló férfiról esett. 

A fiatal férfi Ijad Madisch, és bár a neve sokaknak nem cseng ismerősen, az általa alapított oldalt rengetegen ismerik: két társával együtt Madisch hozta létre a ResearchGate nevű oldalt, ami gyakorlatilag a kutatók és tudósok közösségi oldala, 15 millióan használják világszerte, és mára az egyik legjelentősebb tudományos fórum lett az interneten. 

A rövidnadrágban, sportcipőben és sapkában érkező Madisch Angela Merkel kancellár mellett a digitalizációért felelős miniszter, Dorothee Bär, a munkaügyi miniszter, Hubertus Heil és a pénzügyminiszter, Olaf Scholz mellett állt, de mint Twitteren többen megjegyezték, nem volt ebben semmi rendkívüli, egyszerűen mindenki abban a ruhában jelent meg az eseményen, amiben amúgy is szokott lenni. 

A most 38 éves Madish szíriai bevándorlók gyerekeként született Wolfsburgban. Apjához hasonlóan orvosnak tanult, majd miután lediplomázott, a bostoni Massachusetts General Hospital-ba ment tovább. Ezek után kezdett el IT-vel foglalkozni, majd megszerezte doktori címét virológiából. 27 évesen, még Bostonban alapította meg a ResearchGate-t, aminek a mai napig vezérigazgatója. Az oldal 2017-ben 87 millió dollárt szedett össze befektetőktől, korábban befektetett már hozzájuk a Benchmark Capital és Bill Gates is. 

A tanácsadók többek között az új technológiák társadalmi, munkaerőpiaci és biztonsági kérdéseiben fogják majd segíteni a német kormány munkáját. A felkért tagok között van még: 

  • Chris Boos, egy AI-vállalat alapítója, 
  • Urs Gasser, a Harvard Egyetem Berkman Small Center for Internet & Society intézetének vezetője, az egyetem jogi tanszékének oktatója, 
  • Viktor Mayer-Schönberger, az Oxford Internet Institute professzora, 
  • Simone Noveck, a New York Egyetem jogászprofesszora, 
  • Ada Pellert, a hageni Fern Egyetem rektora, 
  • Katrin Suder, a cybervédelmi kérdések egykori államtitkára
  • Andreas Weigend, az Amazon korábbi vezető kutatója, a Stanford és a Berkeley oktatója. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.