Digitális tanácsadó testülete lett a német kormánynak, de majdnem elterelte erről a figyelmet, hogy az egyik tag rövidnadrágban és baseballsapkában állt oda a csoportképre

külföld
2018 augusztus 24., 06:55
comments 141

Szerdán mutatták be a német kormány új digitális tanácsadó testületét. Négy nőt és hat férfit kértek fel arra, hogy a következő ciklusban segítsék a kormány munkáját az internet, az AI és a bigdatával kapcsolatos nehéz kérdések és dilemmák megválaszolásában. 

A tanácsadó testület megalapítását lelkesen fogadták német IT-szakemberek, ugyanakkor a hírt szinte elhomályosította az a reakcióhullám, amit az egyik új tag megjelenése váltott ki: Twitteren a legtöbb szó a jobb szélen álló férfiról esett. 

A fiatal férfi Ijad Madisch, és bár a neve sokaknak nem cseng ismerősen, az általa alapított oldalt rengetegen ismerik: két társával együtt Madisch hozta létre a ResearchGate nevű oldalt, ami gyakorlatilag a kutatók és tudósok közösségi oldala, 15 millióan használják világszerte, és mára az egyik legjelentősebb tudományos fórum lett az interneten. 

A rövidnadrágban, sportcipőben és sapkában érkező Madisch Angela Merkel kancellár mellett a digitalizációért felelős miniszter, Dorothee Bär, a munkaügyi miniszter, Hubertus Heil és a pénzügyminiszter, Olaf Scholz mellett állt, de mint Twitteren többen megjegyezték, nem volt ebben semmi rendkívüli, egyszerűen mindenki abban a ruhában jelent meg az eseményen, amiben amúgy is szokott lenni. 

A most 38 éves Madish szíriai bevándorlók gyerekeként született Wolfsburgban. Apjához hasonlóan orvosnak tanult, majd miután lediplomázott, a bostoni Massachusetts General Hospital-ba ment tovább. Ezek után kezdett el IT-vel foglalkozni, majd megszerezte doktori címét virológiából. 27 évesen, még Bostonban alapította meg a ResearchGate-t, aminek a mai napig vezérigazgatója. Az oldal 2017-ben 87 millió dollárt szedett össze befektetőktől, korábban befektetett már hozzájuk a Benchmark Capital és Bill Gates is. 

A tanácsadók többek között az új technológiák társadalmi, munkaerőpiaci és biztonsági kérdéseiben fogják majd segíteni a német kormány munkáját. A felkért tagok között van még: 

  • Chris Boos, egy AI-vállalat alapítója, 
  • Urs Gasser, a Harvard Egyetem Berkman Small Center for Internet & Society intézetének vezetője, az egyetem jogi tanszékének oktatója, 
  • Viktor Mayer-Schönberger, az Oxford Internet Institute professzora, 
  • Simone Noveck, a New York Egyetem jogászprofesszora, 
  • Ada Pellert, a hageni Fern Egyetem rektora, 
  • Katrin Suder, a cybervédelmi kérdések egykori államtitkára
  • Andreas Weigend, az Amazon korábbi vezető kutatója, a Stanford és a Berkeley oktatója. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.