18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Elrabolták és megkéselték a saját barátnője szeme láttára, csak azért, mert a helyi keményfiúk szerint nagyképűsködött

bűnügy
2018 augusztus 24., 16:44
comments 743

Teljesen megtelt a tárgyalóterem a Miskolci Törvényszéken, ahol pénteken kezdték el tárgyalni az utóbbi idők legkegyetlenebb gyilkossági ügyét, a februári dövényi gyilkosságot.

Február 4-én vasárnap két férfi és egy nő halálra szurkálta a pincében a 28 éves V. Albertet. A gyilkosságot pedig végignézették a fiú barátnőjével, akit meg is fenyegettek, hogy ha rosszul viselkedik, őt is megölik.

Az ügy alig pár hónap alatt jutott el a bíróságig. A gyanúsítottakat már másnap elkapták, júniusban pedig vádat emeltek ellenük. Mindez azt jelenti, hogy sem a nyomozással, sem az ügyészségi vizsgálattal nem kellett sokat pepecselni, azaz a nyomozók számára világos volt, hogy mi történhetett. Pedig a vádlottak aztán tényleg mindent megtettek, hogy összekavarják őket: szinte egytől egyig másként adták elő a történteket.

Az áldozat egy helyi fiatal volt, és a tettesek is helyiek voltak, igazi keményfiúk. A vád szerint a gyilkosságot V. Simon és az unokatestvére, V. József követték el,

alias Rocco és Pepe, ahogy Dövényben hívják őket.

photo_camera V. Simon (Rocco) és V. József (Pepe)

Mindketten ültek már börtönben, Rocco épp tavaly szabadult. A 41 éves férfinak még a fejét is tetoválások díszítik, veszélyes ember hírében állt a környéken, akiről a volt és jelenlegi barátnője is azt vallotta, hogy nehéz természetű.

Igaz, a két nő szintén a vádlottak padján ült, róluk ugyanis azt mondja az ügyészség, segítettek a férfiaknak a gyilkosságban, illetve a nyomok eltüntetésében.

Annyi történt, hogy összeszólalkoztak a kocsmában

A tárgyalóterem főleg hozzátartozókkal volt tele: ott voltak a vádlottak rokonai, az áldozat családja, és a barátnője is, akikkel a gyilkosok végignézették a gyilkosságot.

Neki a tárgyalás kezdetén új helyet kellett keresni, mert azt mondta, nem szívesen ül Rocco és Pepe rokonai mellett, ugyanis fél.

A vádirat szerint a helyiek este fél 6 körül kezdtek gyülekezni a dövényi kocsmában. Ott voltak a vádlottak és a későbbi áldozat is. Az egyik vádlott vallomása szerint ekkor még kedélyes volt a hangulat, többször is meghívták egymást, például pálinkára.

V. Albert barátnője 7 óra körül csörgött rá a fiúra, aki elmondta neki, hogy kiknek a társaságában mulatozik. A nő ettől megijedt, Rocco és Pepe rossz híre miatt. Elment hát a kocsmához, és megpróbálta hazavinni a fiút, sikertelenül.

photo_camera M., Rocco élettársa

A kocsma 8 óra után bezárt, a buli pedig egy közeli házban folytatódott tovább. Mindenki egyre részegebb lett, a két férfi és Albert pedig összeszólalkozott. Az ügyész nem részletezte, hogy micsodán, annyit mondott, hogy ellenszenvesek voltak egymásnak, és hogy a fiú azt mondta, lenézi Pepét.

Ekkor a vádirat szerint Pepe, Rocco és Rocco élettársa elhatározta, hogy végez a fiúval. A nő hazament és a piros Opel Corsájával tért vissza,

amiben akkor már volt egy bicska, egy konyhakés és egy kard.

Amikor a fiú megkérdezte, hogy elviszik-e szomszédos Jákfalvára, igent mondtak. A barátnője hiába próbálta lebeszélni róla, mindannyian beszálltak az Opelbe és elindultak.

photo_camera Az autó   Fotó: police.hu

Rocco élettársa vezetett, az anyósülésen Albert barátnője ült, hátul pedig a három férfi. Nem Jákfalvára indultak, hanem éppen az ellenkező irányba, Putnokra. A dolgok pedig hirtelen nagyon eldurvultak.

Rocco az indulás után közölte a két fiatallal, hogy mindketten meg fognak halni.

“Megtudod ki vagyok, kivel nagyképűsködtél” - mondta.

Eközben az élettársa - aki ekkor a sofőr volt - előhúzta a konyhakést az ajtóból, és azt a kezében tartva vezetett tovább. A két fiatal “határtalanul megrémült”, könyörögni kezdtek az életükért, eközben azonban a három másik azon vitatkozott, hol álljanak meg. Az ajtót lezárták, így nem volt menekvés.

Végül a vád szerint Rocco egy késsel megszúrta a mellette ülő Albertet és a torkát is megvágta. Majd a véres kezét még előre is nyújtotta a fiú barátnőjéhez.

Ekkor már Putnok határában jártak. A férfi még élt, a nő fejére pedig ráhúzattak egy öregember-maszkot, amit a kocsiban tároltak. Erre azért volt szükség, hogy a település térfigyelő kamerái ne rögzítsék, hogy a nő, aki az anyósülésen ül, Albert barátnője.

Rocco korábbi lakásához hajtottak, amelynek szomszédságában lakott a férfi volt élettársa, aki ott nevelte a férfival két közös gyerekét, és még négy másik gyereket, akik ugyan Rocco gyerekei voltak, de egy másik nő volt az anyjuk.

A sérült fiút kihúzták az autóból és levonszolták egy kivilágítatlan pincébe. Ekkor már bőven éjfél körül járt az idő, hideg volt, nagy pelyhekben esett a hó. A pincében aztán a nő világított, miközben Rocco és Pepe „testszerte bántalmazta”, és összevissza szurkálta az akkor még életben lévő Albertet.

Az ügyész szerint a férfi annyi sérülést szenvedett ekkor, hogy azokat a vádirat több mint egy oldalon keresztül részletezi. A bántalmazás részleteinek ismertetésekor az áldozat anyja elsírta magát a teremben.

Pepe, Rocco és Rocco élettársa a vádirat szerint kényszerítették Albert barátnőjét, hogy nézze végig a fiú bántalmazását. A fiú testén 59 sérülést talált a halottkém, a két férfi megpróbálta például levágni a fejét. Végül a vérveszteségbe halt bele.

A holttestet egy szőnyegbe csavarták, és Rocco előző élettársának (gyermekei szomszédban lakó gyámjának) segítségével elhelyezték a kocsiban. A nő a vádirat szerint a helyszín feltakarításában és a véres ruhák elégetésében is segédkezett.

A vádirat szerint Rocco ekkor még a kiskorú lányát is felkeltette, hogy az őrködjön az utcán, nehogy rendőr járjon arra. A holttestet és az áldozat foglyul ejtett barátnőjét ezután visszavitték Dövénybe, ahol a testet egy emésztőbe dobták, a nőt pedig megfenyegették, hogy ne merjen szólni senkinek sem, majd másnap elengedték.

photo_camera Az emésztő   Fotó: police.hu

Ezután Rocco elment dolgozni az önkormányzathoz, ahol közmunkás volt, Pepe vele ment. A megfenyegetett és egy napra foglyul ejtett nő pedig másnap feljelentést tett a rendőrségen.

Mindenki elkezdett egymásra mutogatni

Az, hogy a vádirat ilyen részletesen leírja, mi történt az autóban és a pincében az öt ember között, valószínűleg annak köszönhető, hogy Albert barátnője mindenről beszámolt a rendőröknek.

A négy vádlott első körben mindent tagadott:

  • Roccoék azt mondták, valóban találkoztak Alberttal és ittak is együtt, de végül csak hárman mentek Putnokra meglátogatni a családját, majd pedig egyszerűen visszavezettek és lefeküdtek.
  • Rocco korábbi élettársa pedig annyit mondott, a volt pasija az éjszaka közepén becsengetett hozzá és azt mondta, cuccoljanak át a gyerekekkel az anyóshoz. Ő ezt megtette, így fogalma sincs arról, mi történt a ház környékén.

A két nő azonban nagyon gyorsan feladta a tagadást, és elkezdtek beszélni a rendőröknek. Rocco gyerekeinek az anyja a poligráfos vizsgálat előtt mondta azt, hogy ő inkább elmond mindent, csak ne vessék alá a vizsgálatnak, Rocco jelenlegi élettársa pedig a gyilkosság harmadnapján már a helyszínen mutogatta a rendőröknek, melyik volt az a pince, ahol Albertet kínozták, és melyik kályhában égették el a véres ruhákat, illetve a gyilkossághoz használt bicskát.

Ennek hatására Rocco is beszélni kezdett, ebből pedig furcsa négyszög alakult ki.

Rocco váltig állította, hogy Albertet Pepe szúrta le váratlanul az autóban, ő pedig teljesen ledöbbent az egészen. A pincében nem ő, hanem Albert élettársa (vagyis a másik áldozat) kezdte szurkálni a férfit. Ő, mármint Rocco pedig csak kényszerűségből nézte végig az egészet, még el is hányta magát közben.

Pepe nem mondott semmit, ő az első vallomása után nem beszélt.

Rocco korábbi élettársa viszont a poligráfos vizsgálat belengetése után igen. Azt mondta, 15 évig élt Roccóval, tudja milyen ember, és tartott a haragjától, ezért nem beszélt korábban. Majd elmondta, hogy a férfi éjjel azzal zörgetett be hozzá, hogy baj van. Ezután nem sokkal azt kérte, rakja meg a tüzet a kályhában, mert ruhákat kell elégetni. Majd azt mondta, kövesse a pincébe, mert ott egy holttest, amely után fel kell takarítani.

A nő leírása alapján horrorfilmbe illő jelenet lehetett, ahogy a volt élettársa után ment a sötét pincébe. Nem is mert teljesen lemenni, csak az első lépcsőkig, de onnan is látta, hogy lent villogóval világítanak, a földön egy test hever, a falak pedig véresek.

photo_camera A pince Fotó: Police.hu

Azt mondta, annyira ledöbbent, hogy képtelen volt takarítani, majd inkább felment a lakásba. “Azóta sem aludtam, idegállapotban vagyok” - mondta.

Megüzente a börtönben, hogy szétszurkálja

A legrészletesebb vallomást azonban Rocco jelenlegi élettársa, M. tette. Először ő is el akarta sikálni a történteket azzal, hogy nem vitték el a párt sehová sem, végül azonban kitalált.

Az ő történetében az élettársa, Rocco kényszerítette őt arra, hogy Putnokra hajtson a kocsival, miközben Pepe megkéselte Albertet a kocsiban. Később szintén Rocco kényszerítette arra, hogy nézze végig Albert barátnőjével együtt a fiú bántalmazását a pincében, sőt, szúrja meg egy késsel a fiú barátnőjét. Ő azt mondta, veszélyben érezte az életet, ezért megtette, de direkt csak felületes sérülést okozott.

M. előadásában ő volt az, aki győzködte a két férfit, hogy a lányt hagyják életben.

A nő minderre még rátett egy lapáttal a bíróságon is, amikor felállt és sírva elmondta, hogy valójában már a kocsiban is Rocco szúrt elsőnek, csak eddig ezt félt bevallani. M. azt mondta, már régóta el akarta hagyni a férfit, de ő fenyegette és bántotta is, akárcsak az előző élettársát. A gyilkosság során pedig mindent az ő utasítására tett, sőt azt állította, hogy a férfi még a börtönből is üzent neki, hogy “szétszurkálja”.

A nő hirtelen jött vallomására még az addig csendben ülő Rocco is izgalomba jött, mozgolódni kezdett a székén, és többször is az orrát szívta.

M. mondta el azt is, hogy amikor a holttesttel visszafelé tartottak Putnokról Dövénybe, még le is állították őket a rendőrök, és megbírságolták őket, mert nem volt bekapcsolva a biztonsági övük.

Az ügyész a vádirat ismertetésekkor nem tért ki a rendőri ellenőrzésre, arról azonban Rocco is beszámolt a vallomásában. M. azt mondta, a rendőröknek még az is feltűnt, hogy a hátsó ülés nincs a helyén, de végül nem vizsgálták át az autót. Ha megtették volna, akkor a csomagtartóban megtalálták volna Albert szőnyegbe csavart holttestét. A nő szerint ha ez megtörtént volna, akkor a két férfi készen állt volna nekimenni a rendőröknek is. Rocco pedig végig a közelében maradt, még akkor is, amikor kiszállt az autóból, nehogy esélye legyen beszélni a rendőrökkel. Pepe eközben Albert barátnőjét tartotta szemmel.

Az ügyész előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolja a két férfit, illetve személyi szabadság megsértésével, amiért elrabolták Albert barátnőjét. M. ellen ugyanez a vád, csak őt bűnsegédlettel vádolják, Rocco korábbi élettársát pedig bűnpártolásal.

Hogy melyikük miben bűnös, és hogy hogyan fogja kibogózni a bíróság az igazságot a vádlottak és a tanúk vallomásaiból, az majd ősszel fog kiderülni, akkor folyatódik a tárgyalás.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.