Kétszer annyi állat megy át menopauzán, mint eddig tudtuk

ÁLLAT
2018 augusztus 30., 10:34
comments 72

Az emberek különleges állatfaj az emlősök között, mivel míg a legtöbb faj (az emberénél többnyire jóval rövidebb) élete alatt végig termékeny marad, addig az ember évtizedeket tud még úgy leélni, hogy reproduktív ciklusa már megszűnt.

A menopauzaként ismert hormonális átállás ugyan ritkaságszámba megy az állatvilágban, de nem példa nélküli: a kutatók eddig is tudták, hogy a kardszárnyú delfinek és a rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfinek életében létezik a menopauza időszaka, most pedig két újabb tengeri állatról derült ki ez: a belugákról és a narválokról. 

photo_camera Fotó: Yang Enuo/Imaginechina

Az University of Exeter és az University of York kutatói a héten publikálták tanulmányukat, amelyhez 16 féle fogascetet tanulmányoztak. Az állatok fogazatának és petefészkének összevetésével tudták megállapítani, hogy a nőstények mennyivel tovább éltek még azután, hogy utoljára utódot hoztak világra. 

A legtöbb cet esetében azt találták, hogy a nőstények reprodukciós ciklusa életük végééig eltartott. Ugyanakkor a belugák, a narválok és a rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfinek nőstényei még éveket éltek azután, hogy már nem szültek. 

Ezzel az eredménnyel a kutatók megkétszerezték azoknak az ismert fajoknak a számát, melyek az emberen kívül még menopauzán mennek át. 

Az persze nagy kérdés marad, hogy miért éppen ezeknél a fajoknál alakult ki a jelenség? Mivel a kutatók anatómiai leletekből dolgoztak, és nem életük közben figyelte meg ezeket a ceteket, ezért igazából csak feltételezések léteznek magyarázatként.  A kardszárnyú delfinek esetéből például azt tudni, hogy miután az orkák nem szülnek többet, a nagyszülők többet nem vetélkednek lányaikkal a párzási lehetőségekért. Ennek köszönhetően háborítatlanabb életük lehet, és fontosabb szerepet is tölthetnek be. 

A kardszárnyúak ugyanis matriarchális csoportokban élnek, ahol a hím és a nőstény utódok együtt nőnek fel. Korábbi kutatásokból tudni, hogy a felnőtt hím orkák nagyobb eséllyel maradnak életben, ha anyjuk a közelükben van. Ugyanígy, nagymama ceteket is lehetett már látni, ahogy segítik a borjak életét. 

De a belugák, a narválok és a rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfinek másmilyen társas közösségben élnek, és életüket még nem ismerjük annyira, hogy meg tudjuk  mondani, a nagymamák ugyanolyan fontos szerepet töltenek-e be, mint az orkák esetében. Abban viszont egyetértenek a kutatók, hogy a menopauzának kiemelt szerepe lehet e fajok túlélése szempontjából. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.