Első alkalommal ismerte el Japán egy, a fukusimai erőmű mentésén dolgozó munkás halálát

2018 szeptember 6., csütörtök 6:30
113

Először ismerte el hivatalosan a japán kormány, hogy a 2011 márciusi földrengés és cunami után leolvadt fukusimai atomerőmű mentésén dolgozók egyike a sugárszennyezés miatt életét vesztette. 2016-ban diagnosztizálták nála a tüdőrákot, amit a sugárszennyezés okozott. A japán kormány korábban csak azt ismerte el, hogy négy, a mentésen dolgozó munkás betegedett meg a sugárzástól.

A japán hadsereg katonái a Fukusimában az atomreaktor leolvadása után. A japán népjóléti tárca szerint az erőmű mentésén dolgozók védőruhát viseltek, ezt a védőruhát figyelhetik meg a képeken. Fotó: JIJI PRESS/AFP

A fukusimai erőműben a földrengés és az azt követő cunami után áramkimaradás volt, emiatt leállt a hűtőrendszer és részlegesen leolvadt a reaktor. Az életét vesztő munkás, aki 1980 óta dolgozott a reaktorban, a leolvadás után a sugárzás mérésén dolgozott. A japán egészségügyi, munkaügyi és népjóléti minisztérium tájékoztatása szerint ennek során "védőmaszkot és védőruhát" viselt. Ne gondoljanak bármi szofisztikáltra. Egyszerű, fehér papírköpenyre és a háztartási boltokban is kapható papírmaszkra utalt a minisztérium. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt