Egy helyi asszonyra bízták a XV. századi Jézus-szobor restaurálást a spanyol faluban, és pont az történt, amire számítani lehetett

A mindössze 28 fős spanyol falu, El Ranadoiro egyik lakója, Maria Luisa Menendez kapott engedélyt a helyi paptól, hogy felújíthassa a kápolnában álló 15. századi faszobrot. 

A Jézust Szűz Máriával és Szent Annával ábrázoló alkotás új külseje ugyanakkor nem nyerte el mindenki tetszését, a szoborról készült fotók előbb a spanyol, majd a nemzetközi sajtóban is terjedni kezdtek.

Fotó: DSF/AFP

A kifejezetten élénk színekkel operáló nő munkáját leginkább negatív visszhang fogadta. A hírek láttán az amatőr restaurátor arról beszélt, hogy ő ugyan nem profi, de ezekre az alakokra igazán ráfért már a festés. És olyan színeket választott, melyek tetszettek neki. De elmondása szerint a szomszédjainak is tetszett az eredmény. 

A Spanyolország északi részén fekvő Asztúria előjárói ugyanakkor kevésbé voltak lelkesek, az oktatási ügyekért felelős tanácsadó például úgy fogalmazott, hogy ez inkább tűnt bosszúnak, semmint restaurálásnak. 

Fotó: DSF/AFP

A spanyol örökségvédelem sem volt igazán boldog, ők az ország műtárgyainak folyamatos kifosztásáról beszéltek, és szervezetük Twitterén arról posztoltak, hogy ugyan miféle társadalom tűri, hogy őseik hagyatékát a szemük előtt pusztítsák el.

A közelmúltban több hasonló eset is történt Spanyolországban, júniusban például Estella városának templomában egy helyi technikatanár restaurált egy 16. századi, Szent Györgyöt ábrázoló szobrot, ami szintén sok negatív kritikát kapott: 

(BBC)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.