A világ leghülyébb összeesküvés-elméletével magyarázzák az oroszok a Szojuz kilyukadását

külföld
2018 szeptember 12., 08:56
comments 109

Amerikai űrhajósokat gyanúsít az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkozmosz vizsgálóbizottsága azzal, hogy szándékosan kárt tettek a Szojuz űrhajó burkolatában, értesült a Kommerszant című orosz napilap roszkozmoszos forrásoktól.

Az ISS 56. missziójának teljes személyzete az óramutató járásának megfelelően a bal felső sarokból indulva: Serena Auñón-Chancellor (USA), Alexander Gerst (GER), Szergej Prokopjev (RUS), Oleg Atyemjev (RUS), Drew Feustel (USA), Ricky Arnold (USA)
photo_camera Az ISS 56. missziójának teljes személyzete az óramutató járásának megfelelően a bal felső sarokból indulva: Serena Auñón-Chancellor (USA), Alexander Gerst (GER), Szergej Prokopjev (RUS), Oleg Atyemjev (RUS), Drew Feustel (USA), Ricky Arnold (USA) Fotó: NASA

A történet, ami talán még a Pravda bármelyik 1949-es lapszámából is kilógott volna, elég nagy hülyeségnek tűnik. Az elmélet szerint ugyanis az ISS, a nemzetközi űrállomás amerikai asztronautái azért fúrták meg az űrhajót, hogy beteg társuk minél hamarabb hazatérhessen a Földre, hogy rendes gyógykezelést kapjon. Apróbb lyuk az elmélet páncélján, hogy egyéb, személyszállításra is alkalmas eszköz híján az amerikai űrhajósok kizárólag a Szojuz űrhajóval térhettek volna vissza, pedig a Roszkozmoszból szivárogtatott elmélet szerint azt inkább leválasztották volna az űrállomásról, hogy lezuhanhasson és eléghessen a Föld légkörében. Ez több szempontból is baromság lett volna. Egyrészt, mert mint már említettem, csak azzal térhetnének vissza a Földre. Másrészt meg mert a lyuk az ún. keringő modulján van a Szojuznak, amely nem is térne vissza a Földre, így az űrhajót kár volna megsemmisíteni, mivel akár vissza is térhetnének vele.

Így az talán már mindegy is, hogy a világon sehol sem találtam hírt arról, hogy az ISS fedélzetén jelenleg tartózkodó három amerikai űrhajós - Drew Feustel parancsnok, Ricky Arnold és Serena Auñón-Chancellor - bármelyike beteg volna, vagy bármelyikük idő előtt haza akarna térni. Feustel ugyan október 3-án átadja a parancsnokságot, és Arnold is visszatér vele a Földre, de ez tervezett váltás - az orosz Oleg Atyemjev is velük együtt tér vissza.

A meghibásodást amúgy a földi központban érzékelték, az ő riasztásuk után kezdték vizsgálni az űrhajósok, hogy mi okozhatja a kisebb légnyomáscsökkenést az űrállomás fedélzetén. Ennek során fedezték fel a két milliméteres lyukat a Szojuz fedélzetén, amit eredetileg valami ragasztóval próbált betapasztani az, aki kifúrta.

A Roszkozmosz amerikai összeesküvésről szóló elméletének egyik jellemző momentuma, hogy külön tárgyalják, mennyire nehéz lehetett lyukat fúrni a Szojuzra a világűrben, ahol a súlytalanság állapotában kifejezetten nehéz ellentartani a fúrónak. Ezt azzal oldották fel, hogy "feltehetően csak többszöri próbálkozásra sikerült" megfúrniuk a Szojuzt, amivel hazatérhettek volna, hogy hazatérhessenek, amit nem tudnak, mert csak a Szojuzzal térhettek volna haza. 

"Egyértelműen kijelenthetem, hogy a személyzetnek semmi köze a történtekhez" - nyilatkozta az ISS 56. missziójának parancsnoka, Drew Feustel a keddi űrsajtótájékoztatója során, hozzátéve, hogy szégyentelinek és sértőnek érzi, hogy ez egyáltalán eszébe juthatott bárkinek. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.