Azért ekézik a brit Torykat, mert ők voltak az egyetlen nyugat-európai jobbos-konzervatív kormánypárt, amelyik Orbánék mellé állt az EP-ben

Hosszú cikkben elemzi a brit Independent, hogy mennyire magukra maradtak a brit konzervatívok azzal, hogy a jogállamot lebontó Orbán-kormány oldalára álltak az EP-ben és majdnem egységesen nemmel szavaztak a magyar kormányt elítélő Sargentini-jelentésre.

A Toryk voltak ugyanis az egyetlen, hatalmon lévő nyugat-európai konzervatív, de nem szélsőjobbos párt, amelyik így tett, ráadásul központilag utasították a 19 EP-képviselőjüket a "nem" szavazatra, míg a többi nyugati testvérszervezet a képviselők lelkiismeretére bízta a dolgot. 16 tory engedelmeskedett is, egy képviselő - Nosheena Mobarik - fellázadt és igent nyomott, ketten pedig az ezzel majdnem egyenértékű tartózkodást választották.

A szabadon szavazó nyugat-európai konzervatívok közül csak páran támogatták a magyar kormányt. A 17 spanyol konzervatívból például 3-an, a 19 franciából szintén 3-an, az itthon a kormánysajtóban eddig Orbán fontos szövetségesének beállított osztrák Kurz kancellár Néppártjából pedig senki.

Ami a német jobboldali EP-képviselőket illeti, a 33 tagú néppárti CDU-CSU-csoportból összesen 4-en álltak Orbán mellé, Merkel kereszténydemokratái közül 1, a bajor CSU-ból 3 képviselő. De a CSU elnöke, Manfred Weber támogatta a magyar kormány elítélését.

A nyugatiakkal szemben a Kelet-Európában kormányzó konzervatív pártok közül többen is Orbánék pártjára álltak. A bolgár Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) és a horvát HDZ is a Sargentini-jelentés ellen szavazott.

De Orbán legtöbb európai támogatója nem jobboldali, konzervatív vagy kereszténydemokrata, hanem szélsőjobboldali vagy populista volt - írja az Independent. Mint a lengyel Jog és Igazságosság, az olasz Liga, a francia Nemzeti Front, a Svéd Demokraták, a brit UKIP vagy az osztrák Szabadságpárt.

A brit lap szerint a Toryk azért álltak Orbán mellé, mert viszonzásul támogatást várnak tőle a Brexit-tárgyalásokon.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.