Gyanús, hogy az ősemberek irthatták ki a madagaszkári elefántmadarakat

2018 szeptember 13., csütörtök 6:45
94

Miután a kutatók olyan csontokat is találtak, amin vágásnyomok voltak, egyre megalapozottabb a gyanú, hogy az őskori emberek irthatták ki az elefántmadarakat. A kutatók szerint az emberek a húsáért vadászhatták a madagaszkári elefántmadarakat.

Az elefántmadarak voltak Földön élt valaha ismert legnagyobb madarak. A legnagyobb fajok magassága meghaladta a 3 métert, tömegük a 400 kg-ot. Tojásaik űrtartalma pedig elérte a 9 litert. A hatalmas tojások héja szerte fellelhető Madagaszkár szigetén. Valószínűleg lassú mozgású erdőlakók voltak.

A most talált maradványokat 10 ezer évesre becsülik, pedig eddig úgy számoltak, hogy az első emberek legkorábban 4 ezer évvel ezelőtt érkezhettek a szigetre. A Londoni Zoológiai Társaság kutatója, James Hansford szerint ezzel 6 ezer évvel előbbre kerülhet az emberek érkezésének feltételezett dátuma.

Ugyanakkor a Madagaszkárra érkező emberek nem irtották ki azonnal az összes elefántmadarat, még több ezer évig élhettek mellettük, amíg az állatok el nem fogytak ezer évvel ezelőtt. (BBC)